+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Szülés utáni regeneráció

Cikk szerzője: Popovics Linda
Közzététel dátuma: 2021. március 3.
fiatal nő, karján csecsemőjével
A gyermekvárás során a női test rengeteg változáson megy keresztül. Vannak sajnos olyan problémák, amelyek ezen változások kapcsán alakulnak ki a várandósság idején. Ezen gondok a medencetájékon jelentkeznek elsősorban. Mind mozgásszervi (derék, és keresztcsont fájdalom), mind nőgyógyászati problémákat is ide sorolhatunk (stressz inkontinencia, a húgyhólyag, vagy a méh süllyedése).
A gondok a legtöbb esetben az idő múlásával maguktól is rendeződnek, de gyógytornával és megfelelő kezelésekkel segíthetjük a regenerációs folyamatot. Azonban, ha elakad a felépülés, vagy nem is indul meg, akkor mindenképpen tanácsos szakember segítségét kérni. Érdemes figyelni magunkra, és nem kell elfogadni az életminőségromlást a fent felsorolt okok miatt szülést követően.

Miben tud segíteni a gyógytorna szülés után?

A derékfájásnak számos oka lehet, így érdemes szakemberhez fordulnunk, hogy megállapítsa a pontos okot. Vannak bizonyos problémák (pl.: az ízületeket stabilizáló szalagok lazulása hormonoknak köszönhetően), amelyek gyakorisága megnő szült nők esetén, de nem törvényszerű, hogy ezek az okok váltják ki az anyuka fájdalmát. Mivel a kiváltó okok szerteágazóak lehetnek, így a megoldásuk is különböző. Az egyénre szabott kezelés segíthet a regeneráció megfelelő lezajlásában. Egy regenerációs program komplex összeállítása szükséges ilyenkor, hiszen a várandóság során is több szervrendszer volt érintett a változásokban.

Regeneráció császármetszés után

Császármetszés során keletkezett heget is érdemes megnézetnünk szakemberrel. Sokrétű azon problémák sora, melyeket egy ilyen mértékű heg okozhat a későbbiekben a kismamának. Manuális kezelésekkel nemcsak esztétikai, de életminőséget valóban pozitívan befolyásoló változás érhető el!

A szülést követően sok anyuka szeretne minél hamarabb visszatérni a megszokott sportaktivitásához. Ebben is segíthet a gyógytorna. Segíteni szülés után az édesanyát abban, hogy a sportoláshoz visszatérhessen, képzett mozgásszervi szakember feladata. Különböző progresszivitási szinteken kell végighaladni, melyeket egyénre szabottan, illetve a szövetek állapotához mérten kell meghatározni.

A medencefenék diszfunkciói gyakran jelentkeznek szülést követően. Ezt a régiót a várandósság és szülés alatt nagyobb megterhelés éri, így ennek a területnek a tréningje minden kismamának javasolt, már akár a gyermekágyi időszak során is. Az úgynevezett stressz inkontinencia (akaratlan vizeletcseppenés hasűri nyomás hirtelen fokozódásakor) is előfordulhat a szülést követen, de a medencefenék izomzatának erősítésével kezelhető.

Érdemes szülést követően türelmesnek lennünk a testünkkel szemben, de fontos az is, hogy észrevegyük és időben segítséget kérjünk, ha az eddigiekben felsorolt gondok érintenek minket és nem javul az állapotunk a gyermekágyi időszak leteltével.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél egy szakszerű állapotfelmérést szülés után, fordulj Popovics Lindához bizalommal!

Share This