+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Az ülő életmód következményei

Cikk szerzője: Horváth Éva
Közzététel dátuma: 2021. február 26.
fiatal férfi iróasztalánál, előtte laptop, fájó nyakát fogja
Ebben a cikkben az ülőéletmód mozgásszervrendszerre gyakorolt hatásait foglalom össze, melyek tudatában reményeim szerint könnyebben intünk búcsút a kanapénknak és választunk valami aktívabb elfoglaltságot.

A modern világ már gyerekkorunktól megköveteli, hogy elődjeinkhez képest jóval több időt töltsünk az asztalaink felett. 12 év rabszolgaság. Nem, nem a filmre gondolok Brad Pittel, hanem a gimnázium, szakközépiskola befejezéséig eltelt időre. A rendszer már a gyerekeket is napi több óra ülésre kényszeríti és ez felnőve, ülőmunkával járó hivatások, szakmák választása után sem változik.

Testünk dinamikus működésre lett kitalálva, hosszan tartó statikus helyzeteket kevésbé tolerál és ezt különböző mértékű fájdalomjelekkel tudtunkra is adja. A káros hatásokat viszonylag hosszú idő elteltével, lassanként észleljük, így sokszor nem is kapcsoljuk össze az ülő életmóddal.

Milyen hatással van egészségünkre az ülőmunka?

A hosszú időre belekényszerített pozícióban felborul testünk izomegyensúlya, ami ahhoz kell, hogy kétlábon állva, gond nélkül meg tudjuk tartani magunkat a térben. Ilyenkor néhány izmunk túlnyúlik, néhány túlfeszül, ami azért okoz számunkra kellemetlenséget, mert minden izomnak van egy optimális hossza, amivel a leghatékonyabban képes dolgozni és ha ez a hossz pozitív vagy negatív irányba eltér, veszít a hatékonyságából.

Ülés közben a medencére jóval nagyobb teher hárul, mint amit hosszú távon következmények nélkül el tudna viselni. Érintettek lesznek a környező izmok, kötőszövetek, szalagok is. A csípőhajlító és térdhajlító izmokat ülés közben nem használjuk, így veszítenek az erejükből, rugalmasságukból és zsugorodnak. A farizmok, a középső csuklyásizom (az előre eső vállak miatt), a hátizmok megnyúlnak gyengülnek és nem képesek a tartás korrigálására.

Súlyosabbak is lehetnek a szövődmények, mint amire gondolnánk

Az előre eső vállak, púposan tartott hát miatt a rekeszizomnak, ami a mellkas és a hasüreg között feszül ki, nincs elég helye kitérni. Emiatt nemcsak a tüdőkapacitás romolhat, de a hiányzó izommunka a beleket sem tudja átmasszírozni, így lassulhat az emésztés. Mozgás közben az izomösszehúzódások pumpaként segítik a vénás vér és nyirok felfele áramlását, mozdulatlanul ülve ez a hatás is elmarad. Az alsó végtagban futó erek több helyen megtörnek, így a vér áramlása is nehezített. Mindezek mellett a túlzásba vitt ülő életmód hajlamosít a cukorbetegség, mélyvénás trombózis és depresszió kialakulására.

Ha esetleg megijedtünk, hogy visszafordíthatatlan károkat okoztunk magunknak a több évnyi ülőmunkával, ne tegyük! Megfelelő gyakorlatokkal, testtudatos életvitellel, nyújtásokkal korrigálhatjuk a tartásunkat és megelőzhetjük a sok ülésből eredő fájdalmakat.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzánk bizalommal!

Share This