+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Minden, amit a gerincfájdalomról tudni érdemes – 3.rész

Cikk szerzője: Dr. Trencséni Bence
Közzététel dátuma: 2022. augusztus 30.
létrán mászó ember egy óriási gerinccsontváz mellett
Dr. Trencséni Bence cikksorozatának következő része a derékfájdalom lehetséges okait, valamint lehetséges kezelési módjait mutatja be.

„Miért fáj a derekam? Miért zsibbad a lábam? Lumbágós vagyok? Miért tér mindig vissza a lumbágóm?”

Az ágyéki gerinc panaszokat többfeléképpen lehet felosztani. A felosztás betegek számára releváns része a következő:

Egyszerű derékfájdalom (Lumbágó):

A derék területén található izmok görcsös fájdalmával jár. A panaszok gyakran a tompor, esetleg csípő irányába sugároznak. A panaszok gyakran mozgáskorlátozottsággal, lehajolási nehezítettséggel járnak. Fizikai terhelés, súly emelése, sport hatására a panaszok romlanak. Neurológiai eltérést nem tapasztalunk betegvizsgálat során. Képalkotó vizsgálat sebészeti szemmel nézve negatív, bár az éles szemű radiológusok mindig találnak valami enyhe eltérést. Ezen enyhe eltérések általában nincsenek összefüggésben a beteg panaszaival.

A lumbágó konzervatív kezelésének teljeskörű, kimerítő leírása meghaladja ezen írás terjedelmét és nekem sem képezi szakterületemet. Ennek részletes tárgyalását meghagyom a reumatológus kollégáknak.

A legtöbb akut lumbágós epizód 6-8 hét alatt rendeződik aktív kezelés nélkül is. Pihenés, ésszerű gerinckímélet, esetleg betegszabadság, szükség esetén non-szteroid fájdalomcsillapító szerek használata tűrhetőbbé teszi ezt a nehéz időszakot. A fájdalmas periódus lezajlása után érdemes gyógytornász segítségével hát és törzs izomzatot erősítő tornát, vagy extenziós gyakorlatokat (McKenzie) kezdeni és hosszú hónapokig folytatni. A gyógytornán kívül a fizikoterápia tud még jelentős javulást hozni (ultrahangos, lágylézeres, TENS kezelés, stb.). Ezekkel a szakirodalom alapján nemcsak a fájdalom, hanem a betegszabadság ideje is csökkenthető. Mivel a panaszok gyakrabban fordulnak elő fokozott stresszel, szorongással, esetleg depresszióval élő betegeknél, ezért viselkedésterápia, pszichológiai vizsgálat segítheti a többi kezelés hatékonyságát.

Számos egyéb, alternatív kezelési mód is létezik, mint masszázs, yoga, manuálterápia, vízitorna, stb… Ezen kezelések esetében egyértelmű tudományos bizonyíték nincs hatékonyságukkal kapcsolatban, mégis sok betegnek segítenek panaszaik enyhítésében. Hazánkban hatályban lévő jogszabályok alapján gerinc manipulációval járó manuálterápiás kezelést csak orvosi végzettséggel bíró szakszemély végezhet, mivel ez is kockázattal jár!

A lumbális gerinc izomzatba adott fájdalomcsillapító, vagy esetleg szteroid injekció hatása vitatott. Komplex esetekben indokolt lehet a röntgen átvilágítás alatt adott injekció bizonyos panaszképzőnek vélt ideggyök vagy gerinc kisízület területére. Javulás esetén igazolni lehet az érintett gyök, szegmentum panaszképző hatását. Pontos célzás miatt ezt kórházi körülmények mellett és röntgen átvilágítás alatt lehet hatékonyan elvégezni.

Sajnos, a betegek egy részénél a panaszok krónikussá válnak, azaz 6 hónapnál hosszabb ideig fennállnak. Ilyen esetben gyakran megfelelő hatékonyságú, reumatológus orvos által vezetett konzervatív terápia mellett sem érhető el érdemi javulás. Ekkor merülhet fel a tervezett időben végzendő sebészeti kezelés. Azonban kombinált reumatológiai és sebészeti kezelés mellett is, minden törekvés ellenére a betegek egy része panaszos marad.

Porckorongsérv, gerincsérv (discus hernia, protrusio):

Bár a derékfájdalom és az alsó végtagba sugárzó derékfájdalom leggyakoribb oka az ágyéki gerinc porckorongsérv, ennek ellenére csak a sérvek 4-6%-a tünetképző. A legtöbb sérvvel élő ember panaszmentes. Férfiakban kétszer gyakrabban alakul ki panaszképző porckorongsérv, mint nőkben. A konzervatív kezelési lehetőségek gyors fejlődésével egyre kevesebb sérv igényel műtéti kezelést.

Mi is az a porckorong, hol van?

A gerinc 7 nyaki (C. gerinc), 12 háti (Th. Vagy D. gerinc), 5 ágyéki (L. gerinc) csigolyából majd a keresztcsontból áll. A csigolyák között helyezkednek el a porckorongok. Elnevezésüket az alapján kapják, hogy melyik csigolyák között helyezkednek el, pl. L.IV-V porckorong az ágyéki 4. és 5. csigolya között helyezkedik el. A porckorong egy erős, vastag rostos gyűrűből és egy puha magból áll. Szerepe, hogy a csigolyák közti mozgást, valamint “rugózást, lengéscsillapítást” biztosítsa. Beidegzése csak a rostos gyűrűnek van. Porckorong előboltosulás esetén ez a gyűrű boltosul be pár millimétert a gerinccsatorna irányába. Sérv esetén, a porckorong magban lévő bennék átszakad a rostos gyűrűn a gerinccsatorna, ideggyök eredés vagy ideggyök csatorna irányába. A derékfájdalom a beidegzéssel rendelkező gyűrű sérülése miatt lehet. Az alsó végtagi fájdalom a közvetlen ideggyöki kompresszió(nyomódás, becsípődés), valamint a kialakuló irritáció, steril gyulladás miatt lehet.

Milyen panaszok jelentkezhetnek?

A klasszikus panasz erős, hirtelen, rossz mozdulatra jelentkező derékfájdalom, mely alsó végtagba sugárzó égő, nyilaló, villámló érzettel, valamint zsibbadással, érzéskieséssel társul. A betegek kényszertartásba kerülnek: deréktáji izmaik görcsbe merevednek, az ágyéki gerinc görbülete kiegyenesedik, a beteg lehajolni képtelen, az érintett oldalon térdüket és csípőjüket hajlítják. A járás bicegő, lépés közben az érintett oldalt kímélni próbáljuk, az ellenoldalt túlterheljük. Ülés közben pár perc után a fájdalmak romlanak, csak az állás vagy a fekvés kényelmes. Fekvés közben a beteg bizonyos testhelyzetekben tud fájdalomcsökkenést találni, csak ezekben a helyzetekben tud aludni.

Fontos az eddig leírt gerincpanaszokat megkülönböztetni a vesekő, vesemedence-gyulladás okozta panaszoktól, melyek hasonlóak lehetnek. Ilyen esetben a fájdalom alsó végtagba nem sugárzik, a testhelyzettől független a fájdalom és tehermentesítés hatására sem változik erőssége.

Kopásos eredetű gerinccsatorna szűkület:

A kopásos eredetű gerinccsatorna szűkület az időskori derékfájdalom, járászavar leggyakoribb oka. Gyakori elesés fel nem ismert oka lehet. Elesés kapcsán időskorban számos veszélyes baleseti eltérés alakulhat ki. A szűkület lassan, akár évtizedek alatt alakul ki.

A csigolyákat egymáshoz ízesítő páros kisízületek a gerinccsatorna két oldalán helyezkednek el. Kopás miatt következményes duzzadás alakul ki, ami a gerinccsatorna és a kilépő ideg csatorna szűkületéhez vezet. Az élettani helyzetben 15-30 mm széles gerincsatorna akár ceruzabél átmérőjűvé (3-5mm) is szűkülhet. A panaszok lassan alakulnak ki, lassan romlanak. A vezető panasz a derékfájdalom, mely egy vagy mindkét végtagba sugározhat, valamint alsóvégtagi zsibbadással járhat. Séta közben az alsó végtagi fájdalmak romlanak, pár méter (5-100 méter) után a betegnek meg kell állnia és le kell ülnie. Pár perces pihenést követően a beteg ismét rövid távon járóképes.

Milyen kezelési lehetőségek vannak porckorongsérv és gerinccsatorna szűkület kapcsán?

Ahogy ezt korábban is írtam a betegek döntő többsége nem műtéti, azaz konzervatív kezelés mellett is javulhat, panaszmentessé válhat. Fontos, hogy a beteg legyen türelmes és kitartó, valamint az előírásokat komolyan vegye, a kezelést szigorúan folytassa. Félvállról vett kezelés eredménytelen lesz. 

Ha műtéti kezelés merül fel, fontos, hogy a beteg megértse, hogy pontosan mit vállal, milyen kimenetelre számíthat:

  1. A porckorongsérv nem ritka betegség. Gyakori a műtéti indikáció. 
  2. A betegek több, mint 90%-a műtéti kezelés nélkül gyógyul meg.
  3. A betegek 2-4% igényel műtéti kezelést.
  4. Tanulmányok alapján rövid utánkövetés esetén a műtétileg kezelt betegek panaszai gyorsabban javulnak és előbb tudnak visszatérni korábbi életvitelükhoz, azonban hosszútávon (2-4év) vizsgálva a műtéti és nem műtéti kezelések kimenetele szinte azonos.
  5. Súlyos neurológiai tünet hiányában mindenképpen javasolt minimum 6 hetes konzervatív kezelés (de 2-4 hónapos kezelés sem ritka). Ha a konzervatív kezelés eredménytelen, akkor lehet műtéti kezelést javasolni.
  6. Műtéti és nem műtéti kezelés esetén is a porckorong tovább fog kopni, a derékfájdalom visszatérhet (55-70%).
  7. Műtéti kezelés esetén a beteg nem csak a műtét alkalmával vállal kockázatot. A postoperatív hegesedés valamint a részben eltávolított, csigolya stabilitást biztosító porckorong hiánya a későbbiekben további műtéti kezeléseket, esetleges csavaros, rudas rendszerrel történő rögzítést tehet szükségessé (18%). (15, 16)
Amennyiben kérdése maradt vagy szeretne időpontot kérni idegsebészeti szakorvosi vizsgálatra, keresse szakorvosunkat, Dr. Trencséni Bencét bizalommal!

Kérjen Trencséni doktorhoz időpontot a honlapunkon!

Share This