+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

A Scheuermann-féle gerinc megbetegedés

Cikk szerzője: Kéri-Pécz Lilla
Közzététel dátuma: 2022. szeptember 13.
fiatal férfi hátát látjuk, a gerince kirajzolódik ( grafika)
Hallottál már a Scheuermann-féle gerinc megbetegedésről? Ha szeretnéd megtudni, hogy mit is takar ez a speciális kór, mik a legjellemzőbb tünetei, hogyan lehet felismerni és milyen hatékony kezelési módszereket alkalmaznak rá, akkor olvasd el a Mozgáskontroll Központ gyógytornászának, Kéri-Pécz Lillának legfrissebb cikkét.

Kezdjük is egy mindenkit érdeklő kérdéssel: mi is az a Scheuermann-kór? A Scheuermann-kór a gerinc fejlődési rendellensége, amikor a csigolyák a fejlődési rendellenesség okán ék alakúvá válnak. Többnyire a gerinc háti szakaszát érinti. Tipikus tünete a domború hát és gerinc mozgásainak beszűkülése.

Mitől alakulhat ki ez a gerinc betegség?

A betegséget egy gyermekkori csontosodási zavar okozza, ami a növekedés befejeződéséig tart. A növekedés idején a csigolyák zárólemezének csontosodása szenved zavart. Felszíne egyenetlenné válik és, a csigolyák közti porckorong betüremkedhet. Ezt a jelenséget hívjuk Schmorl-herniának.

Ahogy már fent írtam a csigolyák ék alakúvá válnak. Ez a jelenség okozza a háti gerinc szakasz fokozott görbületét. A megnövekedett háti domborulat kompenzálása miatt a nyaki és az ágyéki szakaszon szintén megnövekednek azon szakaszok homorulatai. Ez a leggyakrabban előforduló típusa a Scheuermann-betegségnek. Azonban a betegség nem csak a háti szakaszt érintheti, hanem kialakulhat a háti-ágyék, vagy csak az ágyéki szakaszon is. Ilyenkor a görbületek nem fokozódnak, hanem ellaposodhatnak.

Hogyan lehet diagnosztizálni a Scheuermann-kórt?

Pontos diagnózist a röntgen vizsgálat adhat, de már a fizikális vizsgálat alatt is szembetűnő lehet a gerinc deformitása vagy mozgásának beszűkülése. Görbe hátat természetes nem csak ez a betegség okozhat. A fokozott háti kifózis a legtöbb esetben az izmok diszbalanszából, és egy tartáshibából ered. Mégis akkor hogy döntik el, hogy ki az, akit röntgenre küldenek? Mind a szakorvosnak, mind a gyógytornásznak a tarsolyában van olyan speciális teszt, amivel jól igazolhatja a betegség gyanúját.

A legjellemzőbb betegedésre utaló tünetek

Sokszor tünetmentes is lehet a betegség lefolyása, és csak a felnőtt korban elvégzett röntgen kép mutatja, hogy gyermekkorban lezajlott a betegség. Ha mégis okoz tüneteket a betegség, akkor az már a gyermekek 8 éves korában is jelentkezhet fáradékonyság és rossz tartás képében. Az érintett csigolyák ütögetésre érzékenyek, a gyermek nem tudja magát kihúzni, görbe marad a háta. Van, hogy deréktájon fájdalmat is jelez a páciens. A comb hátsó oldalán futó izmok feszessé vállnak, míg a mellizmok túlfeszülnek és zsugorodnak.

Hogyan kezelhető a Scheuermann-kór?

A válasz egyszerű: mozgással. A páciens személyre szabott gyógytorna gyakorlatokkal, minden napos gyakorlással jó eredményeket érhet el. A növekedés befejeződéséig fontos a rendszeres gyógytorna, de aztán sem szabad teljesen elfelejtkezni róla, hiszen így a lezajlott betegség felnőttkori következményeit tudjuk csökkenteni, megelőzni. Fontos, hogy mind gyermekkorban, mind felnőtt korban kialakítsuk a megfelelő ergonómiai körülményeket (megfelelő magasságú íróasztal, szék; helyes emelési technika stb). Ritkán szükséges fűző kezelés is. A fűzőt minden esetben ortopéd szakorvos rendeli el, mellette viszont ugyanúgy gyógytornáznia kell a páciensnek. Igen ritka esetekben pedig csak a műtéti megoldás jöhet szóba.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj Lillához időpontot a honlapunkon!

Share This