+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Köpölyözés a fizioterápiában

Cikk szerzője: Bulhardt András
Közzététel dátuma: 2022. szeptember 28.
Köpölyözés a gyakorlatban
Mi is az a köpölyözés? Honnan ered az eljárás és milyen tünetek kezelésében hatékony az alkalmazása? Bulhardt András gyógytornász-fizioterapeuta cikkében részletesen ismereteti a köpölyözést és annak használatát a fizioterápiában.

A köpölyözés eredete

A köpölyözés egy ősi technika, mely Kínából eredeztethető. Legkorábbi alkalmazásáról szóló feljegyzésben Ge Hongot (i.sz. 281-341) említik. Ekkor még a köpöly poharat szarv helyettesítette, ezért régi nevén úgynevezett „szarv technika” -ként nevezték. Célja a gennyes kidudorodások elvezetése volt. Később a Qin dinasztia idején alkalmazták bambusz vagy agyagpohárral fájdalomcsillapítás, szédülések ellen.

A 20. században már üvegpoharakat alkalmaztak mely nagyon hasznos változtatás volt ugyanis az üvegen keresztül lehetett látni a bőrt és annak elváltozásait is a kezelés során és így az adott reakciókat is figyelhették. A 20. század végére kifejlesztettek egy másik vákumosító módszert, mely során a pohár tetejére egy szelepet szereltek és mellé egy kis kézi működtetésű pumpát helyeztek, hogy tűz nélkül is létre lehessen hozni a vákumot.

Napjainkban a köpölyözés

A köpölyözés manapság igencsak elterjedt módszer, fizikai közérzet javításokon át egészen a gyógyításig, rehabilitációig is elterjedt technika. Hatásmechanizmusát tekintve igen sokoldalú, a keleti orvoslásban leginkább a test energiaáramlását azaz a „csí”-t kívánják befolyásolni. Míg a nyugati orvoslás szerint izmok kezelésére és a véráram felpezsdítésére alkalmazzák.

Gyógytornász szemmel

A modern gyógytornász szemléletben a köpöly igen sokoldalú kiegészítő kezelési módszer. A véráramlás fokozása mellett rengeteg pozitív hatása van, többek között izomlazítás, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés. Újabb kutatások szerint a fasciakezelésekben is rendkívül jól megállja a helyét.

 

Hogyan is működik a köpölyözés, hogyan éri el ezeket a hatásokat?

 

A köpöly a vákuum segítségével erős szívóhatással bír, mely elemeli az adott bőr és kötőszöveteket és vérbőséget okoz a kezelt területen. A vérbőség hatására felgyorsulnak az adott területen a szervezet öngyógyítő folyamatai, ezáltal fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés is végbemegy. Az új fasciakutatások szerint képesek vagyunk vele a fascia mélyebb, középső rétegét is mobilizálni.

 

Mik azok az esetek, amikor nem alkalmazhatunk köpölyt?

  • Akut sérülés a kezelendő bőrfelületen, csonttörés
  • Vérzékenység
  • Szívbetegségek (Relatív kontraindikáció, orvossal való konzultáció javasolt)
  • Magas láz
  • Fertőző betegségek
  • Pszichés labilitás
  • Előző kezelés helye még látszik (Másik területen kezelhető)
  • Ájulás
  • Daganatos megbetegedések (Orvosi engedélyhez kötött)

Személyes tapasztalataim kiválóak a köpöllyel, szinte mindig alkalmazom derékfájáskor, vállfájdalmakor és különböző izomlazításos eseteknél. A páciensek is rendkívül elégedettek vele és szeretik is, ha alkalmazom rajtuk a technikát. Az egyetlen dolog, amit nagyon fontos megjegyezni: Ha nem közérzet javításként akarjuk alkalmazni, hanem rehabilitációban, gyógyításban, fontos szem előtt tartani, hogy kiegészítő technika, önmagában nem elég kezelésként.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj Andráshoz időpontot a honlapunkon!

Share This