+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Rendelői történetek 1.

Cikk szerzője: Bulhardt András
Közzététel dátuma: 2023. február 22.
Bulhardt András a Mozgáskontroll Központ gyógytornásza
Fájdalomcsillapítás azonnal gyógytornával, mauálterápiával? Lehetséges? Igen, előfordulhat, de azért nem ez a jellemző. Fontos a folyamatos mozgás és prevenció. Rendelői történeteinkben olvashat azért majd 1-2 "csodáról". András cikke egy ilyen különleges esetről szól. Olvasson tovább!

Fájdalomcsillapítás azonnal?

Szinte biztosra vehető, hogy bárki, akinek akut fájdalma van, attól a lehető leghamarabb szabadulni szeretne. Olykor akár már egyetlen kezelés után azonnal. Ez teljesen természetes, a fájdalom nem olyan dolog, melyet sokáig szeretne érezni az ember. Sajnos azonban a problémák egy kezelés alatt általában nem hozhatók teljesen rendbe, hiszen az emberi szervezet nem egy gép, melynél az elromlott alkatrész cseréjével azonnal megoldódnak a problémák. A problémák a való világban bonyolult mechanizmusok és diszfunkcók által alakulnak ki, melyeket meg kell fejteni, sorrendbe kell rakni, és csak ezáltal lehet kezelni.

Azonban néha előfordulnak kivételek, mondhatni „csodák”, amikor egy kezelés alatt is eltűnik a fájdalom. Az ilyen esetek gyakran egy görcsölő izom-, vagy blokk oldása során jönnek szembe.

Ezekből a történetekből osztok meg most egy érdekesebbet:

Akut fájdalom és a manuálterápia

Egyik kedves emlékem egy derékfájáshoz kötődik, mely órákig tartó előregörnyedés után jelentkezett a vendégemnél. Ez a legtöbbünknek ismerős lehet, amikor órákig munkánkba belemerülve egyhelyben, mozdulatlanul ülünk, és amikor aztán szeretnénk felállni, elindulni, rettentő nehezen boldogulunk. Páciensemnek a fájdalom mellett a mozgása is beszűkült, főleg az előrehajlásban. A lehajlás alatt erős fájdalmat érzett, amitől nem is tudott egy ponton túl hajolni.

Alapos betegvizsgálat és különleges manuális diagnosztikus fogások után a fájdalom okaként egy blokkolt csigolyaszegmenst azonosítottunk. Mit is jelent ez? Azt, hogy két szomszédos csigolya nem mozog megfelelően. Még volt annyi időnk a betegvizsgálat után, hogy elkezdhessem a kezelést, így alkalmaztam is az erre kidolgozott manuálterápiás fogásokat. A kezelés után a fájdalom eltűnt, a páciens jókedvre derült, mivel mozgástartománya helyreállt, újra fájdalommentesen tudott előrehajolni.

Ritka az ilyen gyors siker, a hirtelen 100%-os a javulás, de előfordul. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a probléma ilyenkor 100%-ban meg is oldódik. Továbbra is szükséges a gyógytorna, és még néhány spéci kezelés, mivel a fájdalom-tünet elmúlásával a valódi probléma, a tünetek okozója nem biztos, hogy megszűnik. Ezen túl fontos, mint minden mozgásszervi panasznál a karbantartás, megelőzés is, mely a megfelelő mozgással és kezelésekkel érhető el.

Amennyiben kérdése maradt vagy szeretne időpontot kérni gyógytornára, forduljon hozzám bizalommal!

Kérjen Andráshoz időpontot a honlapunkon!

Share This