+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Állkapocsízületi terápia

Cikk szerzője: Popovics Linda
Közzététel dátuma: 2023. szeptember 5.
fiatal férfi fogja a fájó állkapcsát
Elsőre furcsán hangozhat, hogy az állkapocsízületet is lehet gyógytornával és manuálterápiával kezelni, mégis egy nagyon eredményes kezelési módszerről számolunk be ebben a blogbejegyzésben.

Az állkapocsízület panasza a második leggyakoribb mozgásszervrendszert érintő probléma és okai

Egyes amerikai statisztikák szerint, a derékfájás után, az állkapocsízület panasza a második leggyakoribb mozgásszervrendszert érintő probléma. Egy ilyen probléma nagyon zavaró lehet, hiszen az állkapocsízület egy sokat használt ízület. A tünetek olyan sokrétűek lehetnek, a fejfájástól kezdve, bizonyos nyakfájásokon és fülzúgáson keresztül, az arcfájdalmakig, hogy ma már a legpontosabban orofaciális (száj és arc körüli) fájdalomnak nevezik az állkapocsízület miatt kialakult gondokat (OFP).

Sok oka is lehet az OFP kialakulásának. Fogászati problémák (foghiány, fogszabályozás), pszichés faktorok, ízületet ért trauma, vagy az úgynevezett parafunkciók (fogak összeszorítása, étel egy oldalon történő rágása) is kiválthatják.

Az állkapocsízület kezelési folyamata

A kezelés megkezdésekor itt is nagyon fontos a páciensek kikérdezése, hogy minél több hasznos tanáccsal láthassuk el őket a hétköznapokra. Ezt követően mozgásvizsgálat következik, hogy megállapítsuk az ízület problémáit. Ezeknek az információknak a birtokában megállapítjuk a funkcionális diagnózist, amely alapján javasoljuk a kezelést. Például, ha valaki szájnyitási nehézségekkel érkezik kezelésre, meg kell állapítani, hogy melyik ízületet alkotó részből ered az elmaradás. Ha megállapítottuk, hogy melyik képlet az, amelyiket kezelnünk kell, akkor sokkal pontosabb kezelési tervet állíthatunk össze. A gyakorlatok is hatásosabbak lesznek, és így a páciensek is sikeresebbnek érezhetik a terápiát.

Fontos, hogy forduljunk szakemberhez, ha OFP alakul ki nálunk. Olyan házi praktikák, mint például a gyakori rágógumizás izomerősítés céljából, kifejezetten nem ajánlott ilyen esetben! Keressünk fel állkapocsízületi problémákkal foglalkozó fogorvost, és gyógytornászt a pontos kezelési mód megállapításához. Ha ilyen kezelésre érkezünk, készüljünk úgy, mintha egy fogorvosi vizsgálatra érkeznénk. A manuális kezeléseknél szükség lehet arra, hogy a terapeuta a szájüregen belül végezzen kezelést.

Ha további kérdései vannak, hogy a problémájára alkalmas-e az állkapocsízületi fizioterápia, jelentkezzen be honlapunkon keresztül, vagy telefonon!

Kérjen Popovics Lindához időpontot a honlapunkon!

Share This