+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Végtaghossz különbség – Van teendőm vele?

Cikk szerzője: Kovács Eszter
Közzététel dátuma: 2024. szeptember 20.
lábhossz különbséget mutató fotó
A végtaghossz különbség gyakori jelenség, amely sok ember életét befolyásolhatja anélkül, hogy tudnának róla. Ez a cikk segít tisztázni, hogy mi a különbség az abszolút és funkcionális végtaghossz eltérés között, és mikor van szükség kezelésre. Emellett gyakorlati tippeket is ad arra, hogyan lehet megelőzni az ebből adódó problémákat, mint a derékfájdalom vagy az ízületi kopás. Fedezze fel, hogyan figyelhet jobban a teste jelzéseire és tehet a hosszú távú egészségéért!

Ha végtaghossz különbségről beszélünk, akkor az első lépés tisztázni, hogy abszolút vagy funkcionális-e az elváltozás.

Abszolút végtaghossz különbség

Az abszolút végtaghossz különbség esetén valóban rövidebb az egyik láb. Van, aki így született, egy fejlődési rendellenesség miatt, mint például a csípőficam. Olyan is előfordul, hogy az egyénnel az élete során történik valami, ami megrövidíti a lábát. Egy alsó végtagi csonttörés, csípő vagy térdprotézis műtét, serdülőknél a combcsont fej elcsúszás okozhatja ezt, de ez csak néhány a számos lehetséges okok közül.

lábhossz különbséget mutató grafika

A népesség 90%-ánál jelen van valamilyen mértékű anatómiai végtaghossz különbség (1). A népesség ~40%-nál ez a különbség 4 mm alatt van, kb. 6%-nál pedig 14mm feletti a különbség. A többieknél 5-13mm különbséget lehet találni. Nagyobb, egyoldali terhelést okozó végtaghossz különbség talaján könnyedén kialakulhat derékfájdalom, vagy akár az adott oldalon csípő-és térdízületi kopás. Ha idejében megtaláljuk a kiváltó okot, az nagyban segíthet a panaszok rendeződésében.

lábhossz különbséget mutató grafika

Funkcionális végtaghossz különbség

Funkcionális végtaghossz különbség esetén nincs valódi csontos különbség, de a testben valahol egy lágyrész feszesség vagy kontraktúra megbontja az egyensúlyt, ami miatt az egyik láb látszólag hosszabbá válik. Sokszor a medence körüli szövetek okozzák ezt, de az alsó végtag bármelyik ízülete vagy akár a derékban lévő csigolyák is tudják ezt produkálni.

Ebben az esetben amellett, hogy kezeljük a megfelelő szövetet, ízületet, meg kell találnunk az életvitelben azt a tényezőt, amely az alsó végtagban létrehozta az ún. diszfunkciót. Egy-egy ergonómiai változtatás segíthet abban, hogy amit a gyógytornával elértünk, azt a mindennapok során meg is tudjuk tartani.

Deréktáji scoliosis esetén olyan is előfordulhat, hogy bár nincs valódi végtaghossz különbség, mégis ajánlunk magasítást a cipőbe. Ezzel a gerincferdüléssel természetesen együtt járó medence aszimmetriát direkt módon tudjuk befolyásolni, a derék minél tökéletesebb korrekciós helyzetének elérése érdekében.


Összegzésként szeretném kiemelni annak a fontosságát, hogy felismerjük a testünk teherbíró képességét, és megbízzunk benne. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy a testünk folyamatosan „beszél hozzánk”. Hallgassuk meg a szavát, és ha azt üzeni, hogy valahol változtatásra van szükség, akkor találjuk meg az utat hozzá, hogy újra egységben lehessünk önmagunkkal.

 

Forrás:
1. Knutson GA. Anatomic and functional leg-length inequality: a review and recommendation for clinical decision-making. Part I, anatomic leg-length inequality: prevalence, magnitude, effects and clinical significance. Chiropr Osteopat. 2005;13:11. doi: 10.1186/1746-1340-13-11 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

Ha további kérdései vannak, jelentkezzen be honlapunkon keresztül, vagy telefonon!

Kérjen Kovács Eszterhez időpontot a weboldalunkon!

Share This