+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Térdfájdalom

A térdfájdalom okai

Az egyik leggyakrabban előforduló ízületi panasz a térdfájdalom. Mind a fiatalabb, mint pedig az idősebb korosztályt érintheti. Fájdalom esetén, a panaszokkal érdemes mielőbb szakértőhöz fordulni!

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Mitől fáj a térdem?

A fiatalabb korosztálynál elsősorban túlerőltetés, baleset vagy sportolás során jelentkezhet, míg az idősebb korosztály térd fájásának oka sokszor már egy degeneratív folyamat eredményeként jelentkezik.
térd anatómiája

A térd fájdalom leggyakoribb okai:

  • Artrózis (porckopás): főként a középkorúakra és az idősebb korosztályra jellemző panasz. A térdfájdalom oka az ízfelszíneket borító porc felpuhulása, kopása, így az ízületi felszínek mozgás során egymással érintkezhetnek.
  • Bursitis (nyáktömlő gyulladás): kialakulhat sorozatos kisebb traumákra is, illetve egy nagyobb sérülés után is. Általában heves, hirtelen fájdalom jellemzi az ízület mozgatása közben.
  • Tendinitis (íngyulladás): Az ízületen tapadó izmok gyulladásáról van szó. Általában túlterhelés hatására alakul ki. Ide tartozik az úgynevezett „futótérd” is, amikor a térdfájdalom futáskor vagy futás után jelentkezik.
  • Térdsérülések: térdsérülést okozhat egy hirtelen, általában csavarodással járó mozdulat. Ez lehet sportsérülés, de akár a mindennapi mozgásaink során is előfordulhat. Idesoroljuk a meniscus (ízületi porc) sérüléseket, akár szakadásokat, illetve a szalagsérüléseket is. A sérülések hatására tartós elváltozások jöhetnek létre, ilyen a baker-ciszta vagy a ganglionok.

Panaszok esetén kérjen segítséget a Mozgáskontroll Központban!

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Térdfájás kezelése

A térdfájdalom kezelése mindig összetett. Legyen szó degeneratív elváltozás miatt kialakuló vagy balesetből származó térdfájdalomról fontos a szakorvosi kivizsgálás. A szakorvos alapos vizsgálat után felderíti a térdfájdalom okát és meghatározza a terápiás teendőket. A gyógyszeres kezelés enyhíthet az erős fájdalmon, de hosszú távon fontos, hogy a kiváltó okokat is kezeljük.

Kérjen időpontot ortopédiai szakorvosi vizsgálatra ügyfélszolgálatunkon!

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Térdfájdalom sportoláskor, futáskor

Ha futás vagy sportolás után jelentkezik térdfájdalom, akkor jó, ha mielőbb szakemberhez fordulunk, hogy kiderítsük a fájdalom okát. Ha nem optimalizáljuk a terhelést, ha nem nézzük át szakemberrel a sportmozgást, ami alatt a térdfájdalom jelentkezik, akkor ezek a panaszok csak rosszabbodhatnak.

A sportoláskor felmerülő térdproblémákról szóló cikkünket az alábbi gombra kattintva olvashatja el.

férfi fogja a térdét

Teljes és részleges térdszalag szakadás

A térdizület egyik gyakori sérülése a térdszalag szakadás. A szakadás lehet részleges, amikor a szalag folytonossága nem szakad meg, és lehet teljes szalagszakadás, amikor a szalag teljesen szétszakad. A térdízület nagy szalagjai az elülső-, és hátsó keresztszalagok, valamint a medialis és lateralis oldalszalagok. A szalagok az ízület statikus stabilizációját adják, így amikor sérülnek, akkor a térdízület stabilitása csökken. Így a járás, a sportmozgások bizonytalanná és fájdalmassá válhatnak.

Amennyiben felmerül a szalagsérülés a trauma után, akkor mindenképp szakorvosnak kell megmutatni a sérült végtagot. A szakorvos figyelembe veszi a páciens állapotát, a sérülés mértékét, a páciens életmódját és aszerint dönt az opreáció kérdéséről. Mind a konzervatív kezelés (nem műtéti), mind a műtéti módszert hosszú rehabilitáció követi.

Hogyan kezelhető a térdfájás?

A térdfájdalom legtöbb esetben konzervatív, tehát nem műtéti úton kezelhető panasz. Erős, nagy fájdalomnál érdemes szakorvos által javasolt gyulladáscsökkentőt szedni. Mellette megkezdődhet a fizioterápia, gyógytorna. A gyógytorna célja, hogy a mozgás beszűkülést feloldja, a túlterhelt feszes izmokat, izomláncokat nyújtsa és valamint az izmokat erősítse és a munkájukat minél hatékonyabbá tegye, a felborult izom-balanszot újra rebalanszírozza.

Foglaljon időpontot gyógytornára a Mozgáskontroll Központba!

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Térdfájás és gyógytorna

A térdfájdalom egyik hatékony gyógymódja a gyógytorna. A szakképzett gyógytornász-fizoterapeuta minden esetben állapotfelméréssel, vizsgálattal kezdi a terápiát. A vizsgálat és a speciális tesztek elvégzése után, összeveti a saját eredményét a szakorvosi vizsgálat diagnózisával, és felállít egy funkcionális diagnózist. A kezelés célja a feszes túlterhelt izomzat lazítása, az izom-diszbalanaszok helyreállítása, a vázizomzat erősítése. A funkcionális mozgásminták gyakorlása, és a sportmozgások előkészítése is a gyógytorna feladata.

Térdfájás és lökéshullám-terápia

A térd gyulladásos betegségeit, izomhúzódásokat, szalagsérüléseket hatékonyan lehet kezelni lőkéshullám-terápiával is. A lökéshullám-terápia során magas energiájú hanghullámok keletkeznek, melyek mechanotranszdukció révén a szövetekben mechanikai és számos élettani hatást váltanak ki. A terápia serkenti a sejtek anyagcsere folyamatait és a különböző növekedési faktorok termelését is. A csontokban a csontépülésért felelős sejtek működésére is pozitív hatással van, valamint az erek képződését is gyorsítja. A szövetek kollagéntermelése is nő lökéshullám-terápia segítségével. Jól tudja befolyásolni a krónikus gyulladás lefolyását, még azokét is, melyek régebb óta fennállnak, mert stimulálja a megrekedt folyamatokat.

A lökéshullám-terápiáról részletesebben az alábbi blogbejegyzésünkben olvashat!

Kezdje meg a gyógyulást a Mozgáskontroll Központ munkatársaival! Szabad gyógytorna időpontokért érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon!

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Gyógytornászaink

Mozgáskontroll Központ - Kéri-Pécz Lilla gyógytornász-fizioterapeuta

Kéri-Pécz Lilla

Gyógytornász-fizioterapeuta

Szakmai életrajz

Mozgáskontroll Központ - Popovics Linda gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta

Popovics Linda

gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta

Szakmai életrajz

Mozgáskontroll Központ - Halász Bettina gyógytornász-fizioterapeuta

Halász Bettina

gyógytornász

Szakmai életrajz

Mozgáskontroll Központ - Bulhardt András gyógytornász-fizioterapeuta

Bulhardt András

gyógytornász

Szakmai életrajz

IDŐPONTÉRT HÍVJON BENNÜNKET BIZALOMMAL !

Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek!

Mikor kereshetjük?

Mozgáskontroll Központ logo

Egészségpénztári kártya elfogadóhely

Fizetési lehetőségek - egészségpénztárak logói

b

Karrier

b

Média

b

Adatkezelési tájékoztató

b

Általános szerződési feltételek

b

Impresszum

2024 - Mozgáskontroll Központ Kft. - Minden jog fenntartva!

Website: Juda

Share This