+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Ugrótérd vagy futótérd? Ez itt a kérdés!

Cikk szerzője: Horváth Éva
Közzététel dátuma: 2022. március 27.
egy fiatal nő fogja az egyik térdét egy asztaltos úton
A térdproblémák, térdfájás és a területet érintő különböző sérülések gyakoriak a sportolók körében. Horváth Éva, gyógytornász ebben a cikkben bemutatja, hogy mi a különbség a két leggyakoribb térdbetegség, a futó- és az ugrótérd között!

A térd elülső fájdalma nagyon gyakori a sportoló, aktív életmódot folytató emberek között. Ezen a területen számos struktúra okozhat panaszt. A kiváltó okoknak, érintett képleteknek az elkülönítése alapvető szükséglet egy adekvát kezelési terv felállításához, ugyanis más-más eredetű problémára eltérő terápia hoz megoldást!

Az esetek többségében vagy a patellofemoralis ízület, ami a térdkalács és a combcsont alsó része között helyezkedik el vagy a patella, azaz a térdkalács ín okozza a panaszokat.

Mi is az a futótérd?

Patellofemoralis érintettség esetén a köznyelv futótérdről beszél. Ilyenkor a tompa, sajgó fájdalom a térdkalács körül, alatt jelentkezik, mely általában fokozódik futás, lépcsőzés, guggolás során, de a hosszú távú ülések sem tesz jót ennek az állapotnak. Nagyon jellemző, hogy a fájdalom néha vándorol az érintett területen belül. A panaszt okozhatja akár egy feszes hátsó combizom, gyenge csípőizmok, hirtelen, túl erős terhelés, de a láb boltozatainak a problémái is. A szakember állapotfelmérés után izomerősítő, mobilizáló és nyújtó gyakorlatokkal látja el a pácienst, melyek segítenek visszaállítani az ízületben az egyensúlyt!

Gyakori térdfájdalom: az ugrótérd

A patella ín bántalma esetén a fájdalom kifejezetten a térdkalács alatt jelentkezik, ilyenkor ugrótérdről beszélünk. A fájdalom helyének pontos megjelölése nagyon fontos a differenciáldiagnózisban! Legtöbbször ugró sportolókat, mint például kosárlabda vagy röplabda játékosokat érint, ezen belül is férfiaknál kétszer gyakoribb, mint nőknél. A panaszok hirtelen irányváltáskor vagy robbanékony mozdulatok kivitelezésekor fokozódnak. A terápia elején szóba kerülhetnek nem szteroid gyulladáscsökkentők használata, illetve pihentetés, majd egy jól felépített, főként erősítő gyakorlatokat tartalmazó program!

Bármely térdprobléma fennállásakor ne ijedjünk meg, keressünk fel szakembert, mert célzott kezeléssel, gyakorlatokkal gyorsan visszatérhetünk a kedvenc sportunkhoz, aktív szabadidős tevékenységünkhöz!

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj időpontot gyógytornára!

Share This