+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

„Mitől fáj a talpam?” – Plantaris fascitis

Cikk szerzője: Horváth Éva
Közzététel dátuma: 2022. április 12.
egy fiatal nő fogja az egyik talpát miközben a földö ül

A plantaris fascitis, avagy magyarul talpi bőnye gyulladása egy makacs gyulladásos állapot, ami hosszú heteken, akár hónapokon keresztül meg tudja nehezíteni az ember életét. A talpi bőnye a sarokcsonttól induló, a lábközépcsontokig húzódó kötőszövetes lemez, melynek feladata a talpi boltozatok fenntartása, a terhelés elosztása és a csillapítása.

Miért pont nálam jelentkeznek a tünetek?

Nagyon gyakori futóknál, főként azoknál, akik hirtelen, a fokozatosság elvét nem betartva, gyorsan emelik a terhelést és a távot. Nagy túlsúly esetén, rossz cipőválasztáskor, de akár egyéb mozgásszervrendszeri kórkép következményeként is kialakulhat.

Hogyan ismerhető fel a betegség?

Ha a fájdalmad a sarokcsont tövében, a talpi oldalon jelentkezik és reggel, az ágyból kikelve az első lépéseket érzed a legrosszabbnak, akkor jogosan élhet benned a gyanú, hogy plantaris fascitised van!

A talpfájdalom kezelése

Általánosságba véve kimondható, hogy minél tovább vannak jelen a tünetek és minél nagyobb a fájdalom, annál tovább tart a rehabilitáció! Ezért fontos, hogy időben keress fel szakembert, aki személyre szabott terápiával tud segíteni, hogy minél előbb visszatérhess a gondtalan hétköznapokba!

A kiváltó ok megszüntetése után a terapeutád biztosan ellát specifikus erősítő és nyújtó gyakorlatokkal, illetve megtanítja, hogy hogyan tudod masszírozni és lazítani a talpi bőnyét. Az esetlegesen kiújuló problémák elkerülése érdekében érdemes megtervezni egy fokozatosságon alapuló edzéstervet! Ha a gyulladás nagyon makacs, akkor a szakember ajánlhat lökéshullám terápiát is, illetve, ha konzervatív terápiára kevésbé reagál, akkor végső esetben akár szteroid injekciót adása is indokolttá válhat a gyulladás mielőbbi felszámolásához.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzánk bizalommal!

Kérj időpontot gyógytornára a Mozgáskontroll Központba!

Share This