+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

A Schroth terápia

Cikk szerzője: Egervári-Darics Dóra
Közzététel dátuma: 2021. november 10.
férfi gyógytornász gyerekgyógytornát vezet
Idén 100 éve, hogy Katharina Schroth saját gerincferdülésének kezelésére kifejlesztette a schroth-módszert. Mind a mai napig a leghatékonyabb torna a gerincferdülések és más tartási problémák kezelésére.

Miért olyan hatékony? Mivel a gerincferdülésnél a mellkas és a csigolyák háromdimenzióban deformálódnak, térnek ki a természetes irányokhoz képest, ezért terápiája is három dimenzióban történik. A schroth gyakorlatok és légzéstechnikák mindhárom dimenzióbeli eltérésre kihatnak.

Milyen jel utalhat gerincferdülésre és mikor kezdjük el azt tornával korrigálni?

A gerincferdülésnek többféle típusa van a görbületek mértéke, életkori megjelenése és kezelhetősége szempontjából. Közös bennük, hogy képalkotó eszközökön is láthatóak a normálistól eltérő görbületek és ezeket a páciens előrehajlással, vagy egyenes tartással aktívan nem tudja korrigálni, eltüntetni. Magának a gerincferdülésnek a pontos oka még tisztázatlan (bár az öröklődésnek szerepe van a kialakulásában) ezért a kezelésnek inkább tüneti és esztétikai okai vannak.

Már kisgyerekkorban, 6-7 éves kortól komolyan vizsgáljuk és kezelhetjük tornával a gerincferdülést. Az asszimmetrikus törzs látványán kívül árulkodó jel lehet ha a gyerek hát vagy derékfájdalomra panaszkodik. Erre nem szabad legyinteni, komolyan kell vennie a szülőnek. Árulkodó ha a gyermekünk lehajláskor meg sem közelíti ujjaival a talajt. Gerincferdülés és más tartáshiba mellett ilyenkor érdemes megvizsgálni fennáll-e hosszkülönbség a két alsó végtag között.

Egy rosszul szűrt betegség, a Scheuermann kór

Világszerte gyakori és mind a mai napig nem elég alaposan szűrt csigolyafejlődési zavar a Scheuermann betegség. Az érintett csigolya érellátása zavart szenved, ennek következtében ék alakban fog fejlődni. Attól függően, hogy ez az egy vagy több ék alakú csigolya hol helyezkedik el a gerincen, fokozza vagy elsimítja a gerinc fiziológiás görbületeit. Mivel kevésbé egyértelmű a megjelenése (nincsenek oldalirányú kitérések) illetve csak röntgen felvétel igazolhatná meglétét, gyakran rejtve marad, vagy csak felnőttkorban utólag derül rá fény, amikor a páciens már hát vagy derékfájdalmakra panaszkodik. Schroth tornával a Scheuermann betegség szövődményei is kitűnően kezelhetők.

Mikor kell és mikor nem a schroth torna?

Hivatalosan 10 éves kortól ajánlott, de már 6-7 éves kortól el lehet kezdeni. Minél korábban kezdődik el a torna, annál hamarabb és annál több javulást érünk el vele a görbületekben. 10 fokot meghaladó görbület esetében mindenképpen szükség van a korrekciós tornára gyerekeknél. Serdülőkorban 15 fok feletti, felnőttkorban 30 fok feletti gerincferdülésnél ajánlott a schroth torna.

Milyen gyakran, milyen eszközökkel?

Naponta minimum fél óra gyakorlás szükséges, hogy csökkenjenek a kitérések, kóros görbületek.

A legintenzívebb és legkomplexebb terápiára serdülőkorban van szükség, mert a csontosodási folyamatok előrehaladásával egyre korlátozottabbak lesznek a korrekciós lehetőségeink. Schroth torna mellett érdemes az érintett izmokat lágyrészmanuálterápiával, a görbületek miatt kialakuló izületi mozgáskorlátozottságokat, blokkokat, a medence felmerülő tengelyeltéréseit, asszimmetriáit manuálterápiás fogásokkal is kezelni. Természetesen az aktív tornának kell a leghangsúlyosabbnak lenni.

Mikor nem használjuk és mikor nem elég csak a schroth torna?

Ha a gerincferdülés mértéke meghaladja a 40 fokot, romló tendenciát mutat és a gyermek növekedése még nem fejeződött be általában korrigáló műtétre kerül a sor. Ennek során próbálják a legrövidebb szakaszt, a legkevesebb csigolyával elmerevíteni. Miután ez megtörtént a műtött, rögzített gerincszakaszt ezzel a tornával már nem lehet korrigálni, fizikailag nincs ráhatásunk. Az egész gerincet nem merevítik el, hiszen a gerinc mobilitásának megőrzése egy nagyon fontos szempont. A szabadon maradt szakaszon ha van még scoliotikus görbület, ugyanúgy lehet korrigálni, tornázni vele.

Ha a gerincferdülés mértéke meghaladja a 20 fokot ( Cobb fok, röntgen felvétel alapján számoljuk) a korzett hordás nagyon fontos kiegészítője kell, hogy legyen a schroth terápiának. Itt a gyermek, a szülő, az ortopédorvos, a gyógytornász és a korzettkészítő ortopédműszerész szoros együttműködése szükséges.

Milyen mozgás, sport nem javasolt gerincferdülésnél?

Ha beigazolódik a gerincferdülés gyermekünknél nagyon fontos áttekinteni és mérlegelni milyen sportokat, mozgásformákat gyakorolhat a továbbiakban. A szimmetrikus mozgásformák sokat ismételve fokozzák a görbületeket. Egy ferdült gerinc az ütődéseket, rázkódásokat sem tudja megfelelő mértékben elnyelni, így biztosan kerülni kell az ugrásokkal, rázkódásokkal járó sportokat. Asszimmetrikus mozgásformáknál pl. egyoldalú evezés, tenisz a görbület iránya is meghatározó, egyéni mérlegelést igényel. Élsportot, versenysportot nem űzhet gerincferdült gyerek, serdülő annak intenzitása és mozgástechnikája miatt. (megkérdezni!)
Ugyanígy kerülni kell a nagy súlyok mozgatásával járó sportokat és a rendszeres hátrahajlást igénylő sportágakat (szertorna, rsg, szinkronúszás)

 

 

Mi a célunk, mit tudunk Schroth terápiával elérni?

  • súlyosabb eseteknél az operáció elkerülése
  • a csontnövekedés befejezése előtt (18-20 éves kor) további romlás megakadályozása, meglévő görbületek mértékének csökkentése
  • a korrigált görbületek megtartása (stabilizálása)
  • a mellkas mozgékonyságának és légzési kapacitásának növelése
  • szimmetrikus tartás –> esztétikai cél
  •  tudatosság a testtartásban
  • otthoni gyakorlati program kialakítása

Előzzük meg és javítsuk gyermekeink és saját magunk gerincferdülését, testtartását a leghatékonyabb tornával.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzánk bizalommal!

Kérj gyógytornára időpontot a honlapunkon!

Share This