+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Diéta császármetszés után

Cikk szerzője: Felek Mihály
Közzététel dátuma: 2021. december 1.
fiatal nő pólóját felhúzva gyógyult császármetszéses sebe látszik, előtte az asztalon egy tál spenót
Császármetszést követően, valamint a szoptatás alatt kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő étrendre, vitaminbevitelre. Felek Mihály, dietetikus alábbi cikkben összefoglalja a legfontosabb táplálkozási irányelveket, melyeket császármetszés után érdemes követni.

Műtét utáni lábadozás

Császármetszés után fontos, hogy az édesanya székletürítése zavartalan legyen, a hasűri nyomás csökkentése érdekében érdemes diétás rostban gazdag étrendet tartani.

A vízben oldódó élelmi rostok komoly szerepet játszanak az alsó emésztőtraktus megfelelő működésében (bélperisztaltika), és a széklet formálásában, a székrekedés megelőzésében. Ilyen élelmi rostok a pektin, inulin, zab, gumiarábikum, oligofruktóz, gélképző tulajdonsággal bírnak. Ezek az összetett szénhidrátok megtalálhatóak a különböző gyümölcsökben, zöldségekben (csicsóka, alma, birsalma, szilva, meggy, barack, eper, kukorica, spenót stb.) de ebben az időszakban a nyers gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, a puffasztó hatás miatt. Ez természetesen, egyéni érzékenység függvénye is.

Ilyen diétába beilleszthető a kompót, a különböző, habarással készült főzelékek (kivéve bab, borsó, lencse, sárgaborsó a puffasztó hatás miatt), zöldségek párolva, gyümölcskocsonyák. Ezt az étrendet az első széklet megjelenéséig érdemes tartani. A későbbiekben a szoptatós anyák étrendje lesz a mérvadó.

Szoptatós anyák étrendje

A változatos, kiegyensúlyozott étrend alapja a napi 5x-i étkezés, a várandósság alatti súlygyarapodás figyelembevételével számolva, átlagosan 5-600 kcal-al érdemes több energiát bevinni, a napi 750-800 ml tejprodukció elérése érdekében.

A folyadékszükséglet átlagosan 1 literrel növekszik, de a többlet folyadékbevitel nincs közvetlen hatással a tejelválasztás mennyiségére. A fehérjeszükséglet a várandósságot megelőzőhez képest 20g-al növekszik. Jó minőségű, fele részben állati eredetű fehérjeforrásokból kell fedezni, hiszen a táplálékkal bevitt fehérje 70%-a hasznosul az anyatejben. Ilyen fehérjeforrások lehetnek a soványabb húsfélék, a tojás, tejtermékek és a hüvelyesek.

A táplálkozással bevitt zsír mennyisége nem befolyásolja az anyatej zsírtartalmát, de a zsírsav-összetételre komoly hatással van. A szoptatás első 3 hónapjában ajánlott az esszenciális zsírsavak (ómega-3, ómega-6, ómega-9) bevitelét, napi 3-4g-al növelni. Ezek a zsírsavak könnyedén bevihetők olajos magvakkal, tengeri halakkal, olíva olaj használatával.

Az anyuka ép csontozatának megőrzése érdekében a kalcium bevitelre a terhesség után is fokozottan ügyelni kell, így az eredeti szükségletnél magasabb, 1000-1200 mg kalciumra van szükség. Ez a kalcium mennyiség elsősorban tejtermékekkel, fermentált tejkészítményekkel (joghurt, túró, kefir, sajtok), fedezhető.

A megfelelő vitamin- (B6, D, A, B2, C) és ásványi anyag (folsav, foszfor, magnézium, jód, cink) ellátottság érdekében érdemes 40-50%-kal megnövelni ezen anyagok bevitelét, de fontos tudni, hogy nem étrend-kiegészítők formájában hasznosulnak ezek az anyagok a szervezetben, hanem a természetes mátrixukban, a különböző élelmiszerek kiegyensúlyozott bevitelével fedezni őket. Ilyen élelmiszerek a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tojás, tej).

szoptatós kismamák számára előírt vitaminszükséglet
Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, de nem kell teljesen száműzni a fehér pékárukat sem. Gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk naponta 400-500g-ot, az idénynek megfelelően, de az idényen kívüli, fagyasztott zöldség, gyümölcs is jó választás, hiszen a tévhitekkel ellentétben, ezek a termékek megőrzik vitamintartalmukat.

Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben sem ajánlott, az alkoholizáló anyák csecsemője hányhat, aluszékonyabb lehet.

Gyakori tévhitek a szoptatós anyák étrendjével kapcsolatban

Manapság egyre könnyebben és szélesebb körben elérhetőek információk, egy kis kereséssel az interneten, könnyen hozzájuthatunk a keresett témákhoz, ámde ennek megvan a hátránya is, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ezek az információk nem a megfelelő szakértőktől (és egyáltalán szakértőktől-e) származnak, még ma is tartja magát sok tévhit a szoptatós anyák étrendjével kapcsolatban.

Nézzünk néhány ilyen klasszikus tévhitet:

A szoptatós anya nem fogyhat.
Valójában, a kiegyensúlyozott táplálkozást követve, és rendszeres testmozgással lassú ütemben fogyhat (és fogyni is fog) az anyuka, de direkt fogyókúra nem javasolt.

A szoptatós anyuka nem fogyaszthat allergéneket tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
Talán ez a leggyakoribb tévhitek egyike, de az igazság az, hogy ez semmilyen hatással nincs a baba allergiára való hajlamának kockázatát tekintve.

Az anyuka nem fogyaszthat kávét, és/vagy fekete teát.
Valójában, a napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása megengedett, hiszen nem befolyásolja érdemben a baba állapotát, de ez egyénenként változó lehet, így, ha azt tapasztaljuk, hogy a baba nyugtalan, érdemes csökkenteni a mennyiséget.

Tévhit az is, hogy az anyuka nem vehet be fájdalomcsillapítót.
Amennyiben szüksége van rá, bizonyos fájdalomcsillapítók alkalmazása nem tilos. A szoptatás alatt használható gyógyszerek listája ITT található.

Share This