+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Gyógytorna császármetszés után

Cikk szerzője: Kéri-Pécz Lilla
Közzététel dátuma: 2021. december 2.
fiatal nő hasát látjuk gyógyult császármetszés heggel
Milyen mozgásformát javasolt végezni a császármetszést követően? Gyógytornászunk, Kéri-Pécz Lilla az alábbi cikkben összefoglalta, hogy mire javasolt odafigyelni a császármetszés után, milyen regenerációs gyakorlatokat végezhetünk már az első napokban is.

Császármetszésnek hívjuk, amikor a baba nem természetes, hüvelyi úton születik meg, hanem műtéti eljárás során a hasfalon át történik az újszülött kiemelése. A császármetszés indikációja igen sokrétű lehet, ebben a cikkben nem is szeretném kifejteni bővebben, valamint a cikk nem is hivatott állást foglalni a császármetszések gyakoriságáról, alkalmazásáról.

Amiről viszont fontos beszélni az az, hogy sokan tévesen azt gondolják, hogy a császármetszés a könnyebbik út a baba világra hozatalában. Ez a felvetés hibás, hiszen ez egy műtéti eljárás, és mint minden műtétnek, ennek is van kockázata, amik adott esetben súlyosabbak lehetnek a hüvelyi szülés szövődményeinél.

A műtétet követően ma már viszonylag gyors gyógyulást tapasztalunk a legtöbb esetben, azonban regeneráció hatékonysága nagyban függ a páciens egyéni adottságaitól és attól, hogy milyen rendszeresen végez gyógyulást segítő gyakorlatokat, hogyan kezeli a sebet, milyen volt korábbi fizikai állapota stb. A regenerációt persze megnehezíti, hogy más műtéttel ellentétben, a császármetszést követően nem lábadozás és pihenés következik, hanem az édesanyák ellátják gyermeküket, gondozzák, ringatják őket, próbálnak megfelelni az anyasággal járó elvárásoknak, miközben fizikai teljesítőképességük még jóval a megszokottnál gyengébb.

Császármetszés gyógyulása az első napokban

Sajnos a műtét után, a kórházban kevesen találkoznak gyógytornásszal, pedig már a kórházban el lehet kezdeni a gyógytornát. Ez alatt nem azt értem, hogy összetett, erősítő gyakorlatokat végezzen az anyuka. Fontos a keringés javítása és a légzés harmonizálása is. Így már az ágyban el lehet kezdeni a légzőtornát, vénás tornát, a hasizmok megéreztetését.

Hazaérve az első hetekben fontos, hogy az édesanya a teendők mellett tudjon pihenni és regenerálódni. A háztartás mindenkit megvár, amikor egy kis időnk van, akkor bátran üljünk le, és foglalkozzunk magunkkal. Már ebben a korai időszakban fel lehet keresni egy gyógytornászt, aki kiegészíti a már eddig végzett gyakorlatokat.

Amikor kikerül a varrat és nincs semmilyen kontraindikációja, akkor el lehet kezdeni az óvatos hegkezelést is. A korai szakaszban nagyon fontos még az otthoni mozgások harmonizálása. A babát el kell látnia az anyukának, ezért fontos, hogy megtanuljon emelni, hegvédelemmel ellátni saját magát és a picit. A gyógytorna szempontjából itt is fontos a fokozatosság, a testhelyzetek megválasztása. Amennyiben az édesanya bírja, és az időjárás is engedi, nyugodtan lehet nagyokat sétálni. A korai időszakban segítség lehet a Császárvonal applikáció letöltése.

Visszatérő kérdés a haskötő használata. A korai gyermekágyi szakaszra érdemes lehet beszerezni, hiszen kezdetben megkönnyíti a mozgást, fájdalmat csökkenthet, a laza kötőszövetnek is jó lehet. A haskötő kiválasztásánal fontos, hogy kényelmes és rugalmas anyagot válasszunk, ne szorítson. Csak állóhelyzetben használjuk és folyamatosan elhagyva maximum 4 hétig hordjuk. Fontos megjegyezni, hogy a haskötő nem helyettesíti a hasizmok aktív regenerációját, és az is egy tévhit, hogy a használatától lesz lapos a hasunk.

Mikor kezdjünk el komolyabban mozogni császármetszés után?

Fontos tisztázni, hogy mit értünk komolyabb mozgás alatt. Ez minden édesanyánál egyéni. Függ a várandósság előtti állapotától, a várandósság alatti életviteltől, illetve a műtét utáni lábadozástól.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nőgyógyász orvosok a gyermekágy letelte után (6 hét) engedélyezik a sportolást újra. Óva intek attól mindenkit, hogy ilyenkor azonnal belevesse magát a terhelésbe! A szervezetnek időre van szüksége, hogy újra bírja azt a fajta terhelést, amit a várandósság előtt végeztünk. Mindenképp folytassuk a már megkezdett gyógytornát, szülésutáni regenerációs tornát, és bátran kérjünk segítséget szakembertől, hogy mikor kezdhetjűk a komolyabb sportot!

Hogyan vágjunk bele a szülés utáni regenerációba, mozgásba?

Mint sok mást, ezt is ideje korán kell elkezdeni. Javasoljuk, hogy még a várandósság alatt, a 2. trimeszter környékén keresd fel a Mozgáskontroll Központot. Itt gyógytornászaink segítenek abban, hogy megfelelő törzsizom-gyakorlatokkal, mozgásokkal felkészítsd a tested a szülésre. Már ezzel rengeteget tudsz gyorsítani a regeneráció folyamatán.

A szülést követően akár távkonzultációban, akár személyesen is felkeresheted a rendelőt, így gyógytornászunk speciális, személyre szabott gyakorlatokat is tud majd mutatni számodra. Jók az interneten található torna videók, de a legjobb, ha egy profi segítségét kéred, aki megmutatja, hogy számodra mik a legideálisabb gyakorlatok.

Keresd gyógytornászainkat bizalommal a Mozgáskontroll Központban!

Share This