+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

A sikeres fogyás titka

Cikk szerzője: Felek Mihály
Közzététel dátuma: 2022. január 3.
egy fiatal nő egy asztalnál ül, mosolyog, előtte zöldségek az asztalon
Hogyan lehet hatékonyan fogyni? Valóban káposztaleves és "fogyibogyók" kellenek a sikeres és tartós súlyvesztéshez? Eláruljuk, nem! Viszont valóban létezik a "titok", amit aztán betartva sikerülhet a fogyás mindenkinek. Felek Mihály, dietetikus legújabb cikkében ezt fedi fel.
Valószínűleg mindenkinek megfordult már a fejében életében legalább egyszer hogy ledobjon pár kilót vagy azért, mert úgy ítélte meg magát, hogy túlsúlyos, vagy azért, mert valóban az is.

Tudni érdemes, hogy a testtömeg-csökkentés nem rizikómentes, számos buktatója lehet, ha saját szakállunkra fogunk bele, valódi szakember segítsége nélkül. Ahhoz, hogy hatékonyan és tartósan megszabaduljunk a súlyfeleslegünktől, először is, tegyünk rendbe néhány alapvető dolgot.

Mire figyeljünk oda étkezésünkben a sikeres fogyás érdekében?

A testtömegcsökkentő étrend kalória alapú, tehát az energiatartalmát kell elsősorban figyelembe venni. A különböző ételek és élelmiszerek energiatartalma három tényezőből tevődik össze:

  • Fehérjék (4,1kcal/g)
  • Zsírok (9,3kcal/g)
  • Szénhidrátok (4,1kcal/g)

Ezek az ún. makro tápanyagok együttesen adják egy étel energiatartalmát.

Jó ha tudjuk, hogy ha egy élelmiszer valamelyik összetevőjét csökkentik (pl. csökkentett szénhidrát tartalmú pékáru) valamely másik összetevőből lesz több (a legtöbb esetben zsírból), tehát az ilyen hívószavak megtévesztők lehetnek. A fentiekből eredően akár magasabb energiatartalommal is számolni kell, a klasszikus termékhez viszonyítva. Az sem utolsó szempont, hogy szinte mindig drágábbak ezek a termékek a hagyományos társaiknál.

Fogyás esetén valóban vannak tiltólistás ételek?

Sokszor hallunk olyat, hogy egy konkrét élelmiszert vagy ételt pellengérre állítanak, (cukor, étolaj, hamburger stb.), de ez így önmagában nem igaz, önbecsapás azt gondolni, hogy ezek ártanának az egészségünknek, de mi emberek már csak ilyenek vagyunk, szeretünk bűnbakot keresni, amiért elhíztunk.

Valójában a hibásan összeállított étrend és a mozgásszegény életmód a felelős a felesleges kilókért.

Egy helyesen összeállított étrend, ami igazodik a szervezetünk tápanyagigényeihez, lesz a helyes út a sikeres fogyáshoz. 

Share This