+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

A váll, ami nem csak télen képes befagyni

Cikk szerzője: Horváth Éva
Közzététel dátuma: 2022. január 18.
háttal álló copfos nő fogja fájós, bal vállát
Ebben a cikkünkben a befagyott vállról szeretnénk érthető áttekintést nyújtani a pácienseink számára! Horváth Éva írása.

Váll fájdalommal, orvosnál járva gyakran kapjuk a diagnózist, hogy “Önnek befagyott a válla!” De mit is jelent ez pontosan? Ezt a kórképet szokták még adhesitive capsulitisnek is nevezni, gyakran ezzel a kifejezéssel találkozunk az ambuláns lapjainkon. Amit a páciensek tapasztalnak az az egyidejű fájdalom és a mozgásbeszűkülés és általában a nem domináns oldali vállat értinti. Ezeknek a tüneteknek a megléte alapján és szakember által végzett fizikális vizsgálattal nagy bizonyossággal diagnosztizálható, nem feltétlenül szükséges a képalkotó vizsgálat.

Sokszor nincs egy kifejezett történés, amihez kötni lehetne a fájdalmak kezdetét, gyakran érezhetik úgy az érintettek, hogy ok nélkül, alattomos módon alakult ki az állapot. Ha nem ismert a kiváltó, akkor elsődleges (cukorbetegségben, pajzsmirigy rendellenességnél, dohányzás hatására), ha ismert (vállműtét, hosszan tartó rögzítés, inpingement szindróma stb…), akkor másodlagos típusról beszélünk.

Az egész betegség lefolyása 3 szakaszra bontható.

  • Fájdalmas fázis Körülbelül 2 és 9 hónap közé tehető, de egyénekre jellemzően erősen eltérhet a hossza. Jellemző tünete a növekvő fájdalom, amit mozgásbeszűkülés követ.
  • Fagyási fázis Kevesebb fájdalom jellemző ugyan erre a szakaszra, az is főként az elérhető mozgástartomány végén, de a merevség, mozgásbeszűkülés merőben megnehezíti a hétköznapokat. Itt is megközelítő időtartamról tud beszámolni a szakirodalom, de nagyjából 3-10 hónapra tehető ennek az időszaknak a tartama.
  • Olvadási fázis Ez a fázis hozza a megkönnyebbülést a betegek számára, 6-24 hónapba is telhet ugyan, de közel azonos, vagy azonos mozgástartomány is elérhető benne, mint a kórkép kialakulása előtt.

A befagyott váll kezelése nagyban függ attól, hogy éppen melyik periódusban van a beteg. Az első fázisban a fájdalom csökkentése a legfőbb szempont, sokszor használnak nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, amik bizonyítottan hatékonyabbak, ha gyógytornával egészül ki a kezelés. Inga gyakorlatok, hideg-meleg borogatás, enyhe nyújtások javallottak még fájdalomhatáron belül. A fagyási fázisban a mozgástartomány növelése és a meglévő izomerők fenntartása és fejlesztése a célunk, ami főként statikus és izometrikus gyakorlatokkal történik. Az olvadási fázisban már bátrabban használhatunk gumiszalagot, súlyokat, természetes a fokozatosság elvét követve!

Abban az esetben, ha ezzel a kórképpel diagnosztizáltak minket, fontos szem előtt tartani, hogy ez egy maraton, nem sprint, tehát legyünk türelemmel a testünkhöz és maradjuk kitartóak, még akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy sosem fognak elmúlni a panaszaink! Egy szakember segítségével, támogatásával könnyebben át tudjuk vészelni a nehezebb periódusokat!

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni gyógytornára, fordulj hozzánk bizalommal!
Share This