+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Hazai és nemzetközi kutatások szerint a haránt hasizom (musculus transversus abdominis) és a musculus multifidus, továbbá a rekesz- és a medencefenék izmaink játszanak kulcsszerepet gerincszakaszunk stabilizáló rendszerében. Működészavaruk, inaktivitásuk első jeleként jelenik meg a krónikus derékfájdalom.

Egyes kutatások azt találták, hogy a m.multifidus a krónikus derékfájdalomban érintetteknél lényegesen fejletlenebb, kisebb térfogatú. Ezért a modern gerincterápiában elengedhetetlen ezeknek az izmoknak a szelektív aktiválásuk, erősítésük.

Ez adja a célzott gerincstabilizáló mozgásprogram lényegét

Első fázisban megéreztetjük és akaratlagos működésre tanítjuk a haránt hasizmunkat és a m. multifidust. A következő lépésben megtanítjuk a statikus stabilizáló gyakorlatokat, megéreztetjük a tornázóval a deréktáji mozgások fájdalommentes zónáját már aktívan használt izomzattal. Ezután, ha statikusan helyzetekben már jól működnek, változatos dinamikus stabilizáló gyakorlatokat adunk

Végül megtanítjuk a pácienssel a mindennapi tevékenysége, munkája során előforduló mozgásoknál, testhelyzeteknél tudatosan használni stabilizáló izmait.Megkönnyíti a m. transversus és a m.multifidus újraaktiválát ha először manuálterápiával vizsgáljuk és rendezzük a medence és a deréktáji gerincszakasz statikai viszonyait. Teret adunk az egymáshoz közel került csigolyáknak, ami egy gyors fájdalomcsillapítás lehet tüneti kezelésként, első lépésben.

Hogyan segít még ezen felül a gyógytorna?

A gyógytornász segítségével manuális technikákkal, nyújtásokkal, masszázzsal, köpöllyel, kineziotape-pel, smr hengerrel oldhatjuk a felszínes hátizmok feszességét. Mobilizálhatjuk az alattuk elhelyezkedő mélyebb izomrostokat is amennyiben a fájdalom engedi. Kezeljük a megnyúlt hasizomzatot, az oldalsó törzs és csípőizomzatot, farizmokat, foglalkozunk a törzs és az alsó végtag elülső és hátulsó izomláncolatával is. Rendezzük a lábfej statikai viszonyait is hosszabb távon.

Ha a páciensnek gerincferdülése vagy hanyag tartása is van, a Schroth módszer rávezető, erősítő és korrekciós gyakorlatai kiválóan aktiválják és edzik ezt a két kulcsizomzatot is. Maga a torna, Scheuermann kóros, gerincferdüléssel vagy hanyag tartással rendelkező gyerekeknek és felnőtteknek lett Katharina Schroth által kifejlesztve, idén pontosan 100 éve. Betanítását, gyakorlását a gyógytornász végzi. A gyakorlatok kivitelezése precíz kivitelezést és izomkontrollt igényel a Schroth tornánál és más gerincstabilizáló mozgásprogramok esetében is.

A komplex kezelések és mozgásprogramok hosszútávra szólnak, egyénre szabottak. Nemcsak a tüneteinket szüntetik meg, hanem céljuk a megelőzés is. Tartásunk, gerincünk egészségébe fektetni minden életkorban kifizetődő.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél egy szakértői tanácsokat kérni, fordulj Egervári-Darics Dórához bizalommal!

Kérj Dórához időpontot a honlapunkon!

Forrás:
http://acta.bibl.u-szeged.hu/70946/1/sana_2020_002_012-021.pdf A lumbális gerinc lokális stabilizátorainak vizsgálata és kezelése nem specifikus derékfájdalom esetén
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478459/ Influence of core stability exercise on lumbar vertebral instability in patients presented with chronic low back pain: A randomized clinical trial
https://www.physio-pedia.com/Non_Specific_Low_Back_Pain#cite_note-12.-24
https://porckorong.hu/blog/nincs-porckorongservem-de-megis-pont-ugy-faj-raadasul-senki-nem-hiszi-el-miert/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21571410/ Abdominal muscle activation increases lumbar spinal stability: analysis of contributions of different muscle groups
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14964586/ Effects of specific exercise instructions on
abdominal muscle activity during trunk curl exercises
https://elitmed.hu/ilam/klinikum/a-lumbalis-gerinc-stabilizacios-programja
Varga Viola: Dinamikus manuálterápia
The McKenzie Istitute, Centre for postgraduate study in mechanical diagnosis and therapy, Course „A”
Share This