+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Nem specifikus derékfájdalom és a mély törzsizmok kapcsolata 2.rész

Cikk szerzője: Egervári-Darics Dóra
Közzététel dátuma: 2021. július 7.
háttal álló nő az egyik kezével fájó derekát, másik kezével fájó nyakát fogja
Korábbi cikkünkben már említettük, hogy milyen okai lehetnek a fájdalmas, sokszor kínzó derék- és hátfájásnak, valamint azt is, hogy a tünetek bagatellizálása milyen szövődményeket, további betegségeket okozhatnak. A Nem specifikus derékfájdalom és a mély törzsizmok kapcsolata című cikkünk következő részében a fájdalom enyhítéséhez, a problémák megoldásához mutatjuk be a lehetséges kezelési módokat.

Hazai és nemzetközi kutatások szerint a haránt hasizom (musculus transversus abdominis) és a musculus multifidus, továbbá a rekesz- és a medencefenék izmaink játszanak kulcsszerepet gerincszakaszunk stabilizáló rendszerében. Működészavaruk, inaktivitásuk első jeleként jelenik meg a krónikus derékfájdalom.

Egyes kutatások azt találták, hogy a m.multifidus a krónikus derékfájdalomban érintetteknél lényegesen fejletlenebb, kisebb térfogatú. Ezért a modern gerincterápiában elengedhetetlen ezeknek az izmoknak a szelektív aktiválásuk, erősítésük.

Ez adja a célzott gerincstabilizáló mozgásprogram lényegét

Első fázisban megéreztetjük és akaratlagos működésre tanítjuk a haránt hasizmunkat és a m. multifidust. A következő lépésben megtanítjuk a statikus stabilizáló gyakorlatokat, megéreztetjük a tornázóval a deréktáji mozgások fájdalommentes zónáját már aktívan használt izomzattal. Ezután, ha statikusan helyzetekben már jól működnek, változatos dinamikus stabilizáló gyakorlatokat adunk

Végül megtanítjuk a pácienssel a mindennapi tevékenysége, munkája során előforduló mozgásoknál, testhelyzeteknél tudatosan használni stabilizáló izmait.Megkönnyíti a m. transversus és a m.multifidus újraaktiválát ha először manuálterápiával vizsgáljuk és rendezzük a medence és a deréktáji gerincszakasz statikai viszonyait. Teret adunk az egymáshoz közel került csigolyáknak, ami egy gyors fájdalomcsillapítás lehet tüneti kezelésként, első lépésben.

Hogyan segít még ezen felül a gyógytorna?

A gyógytornász segítségével manuális technikákkal, nyújtásokkal, masszázzsal, köpöllyel, kineziotape-pel, smr hengerrel oldhatjuk a felszínes hátizmok feszességét. Mobilizálhatjuk az alattuk elhelyezkedő mélyebb izomrostokat is amennyiben a fájdalom engedi. Kezeljük a megnyúlt hasizomzatot, az oldalsó törzs és csípőizomzatot, farizmokat, foglalkozunk a törzs és az alsó végtag elülső és hátulsó izomláncolatával is. Rendezzük a lábfej statikai viszonyait is hosszabb távon.

Ha a páciensnek gerincferdülése vagy hanyag tartása is van, a Schroth módszer rávezető, erősítő és korrekciós gyakorlatai kiválóan aktiválják és edzik ezt a két kulcsizomzatot is. Maga a torna, Scheuermann kóros, gerincferdüléssel vagy hanyag tartással rendelkező gyerekeknek és felnőtteknek lett Katharina Schroth által kifejlesztve, idén pontosan 100 éve. Betanítását, gyakorlását a gyógytornász végzi. A gyakorlatok kivitelezése precíz kivitelezést és izomkontrollt igényel a Schroth tornánál és más gerincstabilizáló mozgásprogramok esetében is.

A komplex kezelések és mozgásprogramok hosszútávra szólnak, egyénre szabottak. Nemcsak a tüneteinket szüntetik meg, hanem céljuk a megelőzés is. Tartásunk, gerincünk egészségébe fektetni minden életkorban kifizetődő.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél egy szakértőtől tanácsot kérni, fordulj hozzánk bizalommal!
Forrás:
Share This