+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Dietetikus VS Táplálkozási tanácsadó?

Cikk szerzője: Felek Mihály
Közzététel dátuma: 2021. június 1.
zöldségek egy asztalon közepén egy kérdőjel forma
Ha segítséget kérünk egyedi diétánk és táplálkozási tervünk kialakításáért, nem árt tudni, hogy kihez is fordulunk valójában. Legfrissebb cikkünkből megtudhatod, hogy mi a különbség a dietetikus és a táplálkozási tanácsadó között? Olvasd el Felek Mihály cikkét!

Kit nevezünk dietetikusnak?

A dietetikus az a táplálkozástudományban jártas szakember, aki egészséges és beteg embernek egyaránt adhat tanácsot, étrendeket állíthat össze. Dietetikusi képzés ma Magyarországon, kizárólag az orvosi egyetemeken zajlik, többek között olyan tudományok elsajátításával, mint az anatómia, az élettan, a belgyógyászat, a gyógyszertan, az orvosi latin nyelv és a pszichológia. A képzés ideje 4 év.

Ha egy dietetikushoz fordulsz segítségért, hozd magaddal az orvosi szakvéleményeket, laboreredményeket, és tudni fogja milyen személyre szabott dietoterápiát írjon elő, értelmezni tudja a laborértékeidet is. A dietetikus folyamatosan képzi magát, különböző tudományos konferenciákon vesz részt akár hallgatóságként, akár előadóként. Itt kreditpontokat gyűjt, ami a működési engedélyének alapfeltétele. Ötévente meg kell újítani, ezzel is biztosítva azt, hogy szakmailag mindig naprakész legyen. Ezen kívül, a dietetikus tagja az egészségügyi szakdolgozói kamarának is ami szintén követelmény, hogy praktizálhasson. A dietetikus munkája a bizonyítékokon alapuló orvoslás szerint zajlik. (Evidence based medicine)

A táplálkozási tanácsadó általában gyorstalpalón végzett tudást sajátít el, 2-4 napos képzésen. A táplálkozástudományi ismeretei tévesek és/vagy hiányosak, az ismereteit autodidakta módon szerzi, a legtöbb esetben kétes, hiteltelen forrásokból. Tudása nélkülözi a szakmai és élettani ismereteket, ezért tanácsaira hallgatni akár veszélyes is lehet. A tanácsadók nem lehetnek a kamara tagjai és működési engedéllyel sem rendelkeznek a táplálkozási tanácsadáshoz, így tudásuk és munkájuk ellenőrzése sem megoldott. Olyan ez, mintha valaki a perforált vakbelét a sarki fűszeressel akarná megoperáltatni a sebészorvos helyett.

Ugye, te is úgy gondolod, hogy képzett szakemberre bízod magad, ha az egészségedről van szó?

Share This