+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Mi is az az FDM terápia?

Cikk szerzője: Kosztyi Katalin
Közzététel dátuma: 2021. június 3.
háttal álló fiatal nő fogja a fájó nyakát
Számos mozgásszervi megbetegedés és elváltozás vált kezelhetővé, gyógyíthatóvá az FDM terápiának köszönhetően. De mi is az az FDM? Kosztyi Katalin legfrissebb cikkéből megtudható a válasz.
Az FDM egy mozaikszó, jelentése fascia distorziós modell.

F, mint FASCIA

Mindenki látott már fasciát, a konyhában biztosan. Ez az a fehér színű nyálkás „cucc” például a csirkemellen, amitől mindenáron megakarunk szabadulni még a főzés előtt.

A fascia latin eredetű szó, burkot jelent, orvosi szempontból kötőszövetes izomburkok, amelyek az egész testet 3D szerűen behálózzak, FDM szempontból minden lágy és feszes kollagén tartalmú kötőszövet, úgymint inak, szalagok, tokok, septumok stb.

A fasciát nagyvonalakban két rétegre oszthatjuk, egy felületes és egy mély réteg. Ez utóbbi nem csak az izmokat veszi körül, hanem idegeket, nyirok és vérereket, csontokat és belsőszerveket. Feladata a beburkolt struktúrák rögzítése és a mobilitásuk biztosítása.

D, mint distorzió

Ez esetben a fasciában vagy kötőszövetben létrejövő strukturális vagy funkcionális hiba/elváltozás, ami jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, ödéma vagy akár mozgásbeszűkülés formájában is.

M, mint modell

Egy gondolkodás-, szemléletmód, amely megmutatja, hogy a mozgásszervi, bizonyos esetekben akár viscerális (belszervi) panaszok esetén mely kötőszövetes elváltozás/romlott funkció lehet a háttérben és arra logikusan ad egy terápiás javaslatot.

Az FDM diagnózisában a legfontosabb az úgynevezett fájdalomnyelv. A technika kidolgozója, egy amerikai orvos, Stephen Typaldos, aki a beteg vizsgálatok alkalmával megfigyelte, hogy minden esetben a páciensek a kezükkel mutatják meg a fájdalom pontos helyét és észrevette, hogy mindig nagyjából azonos minta alapján jelzik a különböző panaszokat. Később ezeket a gesztusokat kategóriákra osztotta és minden kategóriához egy-egy kezelési módszert rendelt. Mondhatnánk univerzális nyelve a fájdalomnak, akár külföldi páciensről van szó, vagy ha a saját anyanyelvünkön okoz gondot hogy pontosan megfogalmazzuk mit is érzünk, hiszen megmutatni mindenki megtudja.

Kezelés menete

A kezelést egy betegvizsgálat előzi meg, aminek a fő célja, hogy megtaláljuk és újból kiprovokáljuk a páciens fájdalmát, majd ez alapján választjuk ki, hogy milyen technikát fogunk alkalmazni. Az esetek nagy részében a terapeuta a kezével dolgozik, de időnként szükségesek lehetnek olyan eszközök is mint például köpöly, fascia kés, ruha/cipő kefe, WC pumpa (nem viccelek.. bár bevallom őszintén ezt még nem próbáltam).

Maga a kezelés nem mindig kellemes, sőt. Nem hazudok, kifejezetten fájdalmas is tud lenni, de megéri, mert akár már egyetlen kezelés alkalmával is szinte teljesen fájdalom mentes állapotot tudunk elérni.

Kinek ajánlott az FDM terápia?

Az FDM mindenkinek ajánlott, akinek valamilyen mozgásszervi panasza, fájdalma van, persze, itt is vannak kontraindikációk (tiltott esetek), ilyen például az akut ízületi gyulladás, keringési zavarok, bőrsérülések, fertőzések, csonttörések és a daganatos megbetegedések.

Nem állítom, hogy ezzel technikával megtaláltam a szent grált és egy csapásra megszűntetem mindenki panaszát, hiszen az FDM sem okkezelő, de egy nagyon jó terápiás eszköz a sok közül, amivel gyors és látványos eredményeket tudunk elérni már az első kezelés alkalmával is, és az egyetlen ma ismert hatóanyagmentes fájdalomcsillapító technika.

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél időpontot kérni a kezelésre, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj időpontot a honlapunkon!

Share This