+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Biciklire fel! – Ajánló a gyógytornásztól

Cikk szerzője: Horváth Éva
Közzététel dátuma: 2021. április 28.
két biciklis áll egymás mellett és pacsit adnak egymásnak
Ahogy beköszönt a tavasz és melegszik az idő, szerencsére egyre többen választják a kerékpárjukat a tömegközlekedés vagy autózás helyett! Olvassa el Horváth Éva cikkét a biciklizéssel kapcsolatban!

Mióta a 19. században kifejlesztették a mai biciklik elődjét, a kétkeréken való közlekedés folyamatosan fénykorát éli. Ezt köszönhető praktikus előnyeinek is, hiszen mindenki saját állóképességéhez tudja állítani a terhelés intenzitását, nem igényel bonyolult technikai tudást és mindemellett környezetbarát és költségkímélő sport. Használata mellett szól, hogy az egész testet átmozgatja, mégis ízületkímélő mozgásforma, így kortól, edzettségi állapottól függetlenül mindenki élvezheti a kerékpározás jótékony hatásait!

Ebben a cikkben a helyes kerékpáros testtartással és az ezzel kapcsolatosan felmerülő gyakori hibákkal foglalkozunk, hogy a kétkeréken töltött idő tényleg a gondtalan kikapcsolódásról szóljon!

Mire figyeljünk oda biciklizés közben?

Először gondoljuk végig, hogy a testünk 6 pontot támaszkodik a biciklin: 2 talp, 2 ülőgumó és 2 tenyér. Optimális esetben mindkét oldalunkat szimmetrikusan terheljük, így ha biciklizés közben a jobb és bal oldalunk mozgása közben eltérést veszünk észre, sejthetjük, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor gondolhatunk izom asszimmetriára, vagy a kerékpárunk pontatlan beállításra.

Sok múlik a medence helyes helyzetén. Ha a hátunk nagyon ívelt, ‘púpos’ biciklizés közben, nagy valószínűséggel a medencénk rossz szögben áll és fájdalmassá teheti akár a vállunkat vagy a hátunkat. Figyeljünk arra, hogy gerincünk tekerés közben is finoman S alakban ívelt legyen.

Kényelmünk érdekében a nyerget mindig vízszintesre állítsuk be, míg a helyes nyeregmagasságot úgy kapjuk meg, ha a kerékpáron ülve, lábunkat szinte teljesen kinyújtva a sarkunk pont az alsó állásban lévő pedálon van. Abban az esetben, ha tekerés közben nagyon nyújtózkodnod kell a pedálokért és medencéd egyik-másik oldalra esik, biztosan magasra van állítva a nyerged. Ellenkező esetben, ha alacsonyan ülünk a biciklinken könnyen fájdalommal jelezhet a térdünk. Minden test más, így ha használtan vásároltuk a kétkerekűnket, vagy családon belül örököltük meg, is érdemes megvizsgálni a nyereg formáját, anyagát. Az ülőfelület nagysága az ülőgumóink távolságától függ, míg formájában középen süllyesztett nyerget érdemes választani, így csökkenthetjük intim részeinken a nyomást.

Honnan tudhatod, hogy a nyereg és a kormány távolsága optimális? Ha a térdkalácsod síkja és a vízszintesen előre állított hajtókar pedáltengelye egy függőlegesre esik, akkor nem kell aggódnod, jó a beállítás!

Természetesen sokkal mélyrehatóbban lehetne tanulmányozni a biciklizés ergonómiáját, de ha csak a fent tárgyalt legfontosabb beállításokat nézzük át indulás előtt, már sokat tettünk, hogy a kerékpáron töltött idő tényleg felhőtlenül teljen!

Amennyiben kérdésed maradt vagy szeretnél egy szakértői tanácsokat kérni, fordulj hozzánk bizalommal!
Share This