+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Diéta császármetszés után

A cikk szerzője: Felek Mihály
2021. december
Császármetszést követően, valamint a szoptatás alatt kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő étrendre, vitaminbevitelre. Felek Mihály, dietetikus alábbi cikkben összefoglalja a legfontosabb táplálkozási irányelveket, melyeket császármetszés után érdemes követni.
fiatal nő pólóját felhúzva gyógyult császármetszéses sebe látszik, előtte az asztalon egy tál spenót

Műtét utáni lábadozás

Császármetszés után fontos, hogy az édesanya székletürítése zavartalan legyen, a hasűri nyomás csökkentése érdekében érdemes diétás rostban gazdag étrendet tartani.

A vízben oldódó élelmi rostok komoly szerepet játszanak az alsó emésztőtraktus megfelelő működésében (bélperisztaltika), és a széklet formálásában, a székrekedés megelőzésében. Ilyen élelmi rostok a pektin, inulin, zab, gumiarábikum, oligofruktóz, gélképző tulajdonsággal bírnak. Ezek az összetett szénhidrátok megtalálhatóak a különböző gyümölcsökben, zöldségekben (csicsóka, alma, birsalma, szilva, meggy, barack, eper, kukorica, spenót stb.) de ebben az időszakban a nyers gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, a puffasztó hatás miatt. Ez természetesen, egyéni érzékenység függvénye is.

Ilyen diétába beilleszthető a kompót, a különböző, habarással készült főzelékek (kivéve bab, borsó, lencse, sárgaborsó a puffasztó hatás miatt), zöldségek párolva, gyümölcskocsonyák. Ezt az étrendet az első széklet megjelenéséig érdemes tartani. A későbbiekben a szoptatós anyák étrendje lesz a mérvadó.

Szoptatós anyák étrendje

A változatos, kiegyensúlyozott étrend alapja a napi 5x-i étkezés, a várandósság alatti súlygyarapodás figyelembevételével számolva, átlagosan 5-600 kcal-al érdemes több energiát bevinni, a napi 750-800 ml tejprodukció elérése érdekében.

A folyadékszükséglet átlagosan 1 literrel növekszik, de a többlet folyadékbevitel nincs közvetlen hatással a tejelválasztás mennyiségére. A fehérjeszükséglet a várandósságot megelőzőhez képest 20g-al növekszik. Jó minőségű, fele részben állati eredetű fehérjeforrásokból kell fedezni, hiszen a táplálékkal bevitt fehérje 70%-a hasznosul az anyatejben. Ilyen fehérjeforrások lehetnek a soványabb húsfélék, a tojás, tejtermékek és a hüvelyesek.

A táplálkozással bevitt zsír mennyisége nem befolyásolja az anyatej zsírtartalmát, de a zsírsav-összetételre komoly hatással van. A szoptatás első 3 hónapjában ajánlott az esszenciális zsírsavak (ómega-3, ómega-6, ómega-9) bevitelét, napi 3-4g-al növelni. Ezek a zsírsavak könnyedén bevihetők olajos magvakkal, tengeri halakkal, olíva olaj használatával.

Az anyuka ép csontozatának megőrzése érdekében a kalcium bevitelre a terhesség után is fokozottan ügyelni kell, így az eredeti szükségletnél magasabb, 1000-1200 mg kalciumra van szükség. Ez a kalcium mennyiség elsősorban tejtermékekkel, fermentált tejkészítményekkel (joghurt, túró, kefir, sajtok), fedezhető.

A megfelelő vitamin- (B6, D, A, B2, C) és ásványi anyag (folsav, foszfor, magnézium, jód, cink) ellátottság érdekében érdemes 40-50%-kal megnövelni ezen anyagok bevitelét, de fontos tudni, hogy nem étrend-kiegészítők formájában hasznosulnak ezek az anyagok a szervezetben, hanem a természetes mátrixukban, a különböző élelmiszerek kiegyensúlyozott bevitelével fedezni őket. Ilyen élelmiszerek a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tojás, tej).

szoptatós kismamák számára előírt vitaminszükséglet
Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, de nem kell teljesen száműzni a fehér pékárukat sem. Gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk naponta 400-500g-ot, az idénynek megfelelően, de az idényen kívüli, fagyasztott zöldség, gyümölcs is jó választás, hiszen a tévhitekkel ellentétben, ezek a termékek megőrzik vitamintartalmukat.

Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben sem ajánlott, az alkoholizáló anyák csecsemője hányhat, aluszékonyabb lehet.

Gyakori tévhitek a szoptatós anyák étrendjével kapcsolatban

Manapság egyre könnyebben és szélesebb körben elérhetőek információk, egy kis kereséssel az interneten, könnyen hozzájuthatunk a keresett témákhoz, ámde ennek megvan a hátránya is, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ezek az információk nem a megfelelő szakértőktől (és egyáltalán szakértőktől-e) származnak, még ma is tartja magát sok tévhit a szoptatós anyák étrendjével kapcsolatban.

Nézzünk néhány ilyen klasszikus tévhitet:

A szoptatós anya nem fogyhat.
Valójában, a kiegyensúlyozott táplálkozást követve, és rendszeres testmozgással lassú ütemben fogyhat (és fogyni is fog) az anyuka, de direkt fogyókúra nem javasolt.

A szoptatós anyuka nem fogyaszthat allergéneket tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
Talán ez a leggyakoribb tévhitek egyike, de az igazság az, hogy ez semmilyen hatással nincs a baba allergiára való hajlamának kockázatát tekintve.

Az anyuka nem fogyaszthat kávét, és/vagy fekete teát.
Valójában, a napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása megengedett, hiszen nem befolyásolja érdemben a baba állapotát, de ez egyénenként változó lehet, így, ha azt tapasztaljuk, hogy a baba nyugtalan, érdemes csökkenteni a mennyiséget.

Tévhit az is, hogy az anyuka nem vehet be fájdalomcsillapítót.
Amennyiben szüksége van rá, bizonyos fájdalomcsillapítók alkalmazása nem tilos. A szoptatás alatt használható gyógyszerek listája ITT található.

Share This