+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Inzulinrezisztencia étrend

Cikk szerzője: Felek Mihály
Közzététel dátuma: 2022. július 14.
Mi is az az inzulinrezisztencia? Felek Mihály, a Mozgáskontroll Központ dietetikusa cikkében bemutatja, hogy mik a betegség kialakulásának lehetséges okai, tünetei, valamint ismerteti az inzulinrezisztenciások számára javasolt speciális étrend alapját.

Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor az inzulin még termelődik ugyan, de a hatását már nem tudja kielégítően kifejteni. A sejtek inzulin-receptorai elégtelenül működnek, az inzulin nem tud kielégítően kötődni a sejtekhez, ennek következményeként a sejtek „éheznek”.A glükóz felhalmozódik a vérben, ami hosszútávon 2-es típusú diabéteszhez, vagy ún. prediabéteszhez vezet.

Sok esetben éveken át rejtve marad ez az állapot, csak egy orvosi vizsgálat kapcsán (pl. foglalkozás-egészségügyi) derül ki, hogy baj van. Ez hosszútávon, különböző krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Mi is az inzulin?

Az inzulin nem más, mint a hasnyálmirigy (pancreas) speciális sejtcsoportja ( szigetsejtek), ezen belül is, a ß-sejtek által termelt hormon, mely az emberi szervezetben a vércukorszint szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet.

Étkezés alkalmával a vércukorszint megnövekszik, ennek hatására a hasnyálmirigy inzulint választ ki, mely a véráramba kerülve a szőlőcukrot (glükóz) a test sejtjeibe juttatja a sejtek glükóz-csatornáin keresztül. Egészséges embereknél ez a funkció teszi lehetővé, hogy a vércukorszint normál tartományban maradhasson. Ezen kívül az inzulin a fehérje- és zsírháztartásban is fontos szerepet tölt be.

Az inzulinrezisztencia lehetséges okai

A pontos ok ismeretlen, de a kialakulásában fontos szerepet játszanak genetikai tényezők és a helytelen táplálkozás/mozgásszegény életmód. Ennek a folyamatnak az eredménye elhízás, mely további betegségek előfordulási gyakoriságát növeli. Ilyenek lehetnek a különböző szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus,TIA (átmeneti agyi keringési zavar) stroke), a meddőség.

Az inzulinrezisztencia tünetei és kezelése

A legtöbb esetben az inzulinrezisztencia tünetmentes, de gyanúra adhatnak okot a rendszeresen visszatérő fertőzések, az elhízás, a meddőség, a száraz bőr és a fáradékonyság is.

A kezelés három fő pillére:
  1. Rendszeres testmozgás
  2. Étrend megváltoztatása
  3. Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelésre abban az esetben van szükség, ha az életmódváltás (rendszeres testmozgás, megfelelő étrend) nem elegendő.

Mindennap mozogjunk legalább 30-60 percet, ami lehet egy könnyed séta is a friss levegőn, de ha lehetőség van rá, aerob (cardio), és erőnléti edzéseket is végezhetünk, természetesen egyénre szabottan, szakember (személyi edző, gyógytornász) segítségével. A rendszeres testmozgás elősegíti a vércukorszint egyensúlyban tartását.

lazac, zöldségek, egészséges ételek

Étrend inzulinrezisztencia kezelésére

Az inzulinrezisztencia étrendi kezelése gyakorlatilag megegyezik a testsúlycsökkentő étrenddel. Egyik legfontosabb szempont az individualitás. Az egyén energiaszükségletéhez igazítva kell az étrendet kialakítani oly módon, hogy a napi kalória-bevitelt kell csökkenteni 500-600 Kcal-val. Az étrend legyen energiaszegény, zsírszegény, fehérjedús, rostdús, hozzáadott cukortól mentes, alkoholmentes. Célkitűzés a heti 0,5-1 kg testtömeg csökkenés. Ezt a célt az alábbi módon érhetjük el.

Nyersanyag válogatás:

  • Sovány húsrészek, szárnyasok (bőr nélkül), halak, vadhúsok, felvágottak közül az alacsony zsírtartalmúak (selyemsonkák, baromfi párizsi, baromfi virsli)
  • Zsírszegény tejtermékek (1,5% zsírtartalmú tej), tejkészítmények (sovány sajtok, csökkentett zsírtartalmú tejszín, sovány túró, 12%-os tejföl)
  • Zöldségfélék, gyümölcsök (élelmi rostban gazdag zöldségek, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök. A hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek, gyümölcskészítmények kerülendők!
  • Száraz hüvelyesek, diófélék fogyasztása alkalmanként megengedett.
  • Kenyerek, pékáruk közül a teljes kiőrlésű, rostban gazdag termékek fogyasztása javasolt, a hozzáadott cukrot tartalmazó, magas zsírtartalmú pékáruk fogyasztását kerülni kell!
  • Zsiradékok közül elsősorban a növényi zsírokat tartalmazó olajok ajánlottak (napraforgó, olíva, repce), kenőzsiradékként az alacsonyabb zsírtartalmú (light) margarinokat érdemes előnyben részesíteni.
  • Az italok közül elsősorban az energiát nem tartalmazó ásványvizeké a főszerep, de megengedett az energiamentes (mesterséges) édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása is.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a magasabb rosttartalmú étrend mellet fontos szerepet kap a bő folyadékbevitel (2-3 liter/nap).  Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha óránként másfél-két pohár energiamentes folyadékot fogyasztunk.

Ételkészítési eljárások inzulinrezisztenciával küzdőknek

A főzés vízben, zöldség lében történjen, pároljunk minél kevesebb zsiradék hozzáadásával, a sütéshez érdemes Római tálat, sütőzacskót, teflont használni. Ételek sűrítéséhez alkalmazzunk alacsony zsírtartalmú tejfölt vagy kefirt/joghurtot, száraz rántást, de a legideálisabb az ételeket sűrítés nélkül elkészíteni. Az ételeket lazíthatjuk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, zabpehellyel/zabkorpával, tojással.

Tartós testtömeg csökkenést csak az étrend szigorú betartásával, rendszeres testmozgással és szükség szerint gyógyszeres kezeléssel lehet elérni.

Share This