+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Fájdalmas az ülőmunka? Kezelje gyógytornával!

Cikk szerzője: Kéri-Pécz Lilla
Közzététel dátuma: 2020. december 10.
fiatal nő irodában az íróasztalánál fájó derekét fogja
A derékfájás sokakat érintő probléma, világszerte nő az előfordulása. A felnőtt népesség 50-80%-nak már keserítette meg az életét a deréktájra nyilalló éles fájdalom. A rendszeres derékfájás leginkább az aktív keresőket érinti. Kialakulásában többek között olyan tényezők is közrejátszanak, mint az elhízás, a biokémia, az örökletes, genetikai adottságok, de a nehéz tárgyak cipeléséből, az aszimmetrikus terhelésből és az ülőmunkából adódó sérülések, torzulások is hozzájárulnak a panaszok felbukkanásához. Míg előbbieket belső, addig utóbbiakat külső tényezőknek nevezzük.

Az ülőmunkát végzők arról számolnak be, hogy a nap végére azt érzik, a testük “elmacskásodott”, merevnek érzik magukat, gondot okoz a kiegyenesedés és nehezen forgatják a fejüket. A legtöbb esetben ilyenkor még nincs fájdalom, csak merevségérzet, ami viszonylag rövid időn belül el is múlik, amint felállnak az asztal mellől.

A súlyosabb tünetek megjelenéséhez hosszasabban kell „rongálnunk” magunkat. Tartós ülés már eredményezhet fájdalmat, ami főleg munka közben jelenik meg, de amint felállunk az asztaltól, egy idő múlva megszűnik. Kialakulhat egy előre helyezett fejtartás, ami a nyaki lordosis (homorulat) kiegyenesedéséhez vezet és a nyakizmokban fokozott tónust okoz. A hosszú távú ülőmunka az egész vázizmunkra, hatással van. A vállak előre eshetnek, a háti kyphosis (domborulat) fokozódik, a lumbális lordosis kiegyenesedik, az izmokban diszbalansz jön létre.

Ha ezekkel a tünetekkel nem foglalkozunk, akkor könnyen krónikussá válhat a fájdalom. Krónikus hát- és derékfájdalom esetén akkor beszélhetünk, amikor a fájdalom tartósan megmarad, munka végeztével, mozgás és lazítás után nem csillapodik. Ebben az esetben mielőtt szakemberhez kell fordulni!

Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük?

A válasz nagyon egyszerű: mozogjunk! A mozgató szervrendszer lételeme a mozgás. Hatására termelődik az ízületi folyadék, ami “beolajozza” az ízületeket, javul a vérkeringésünk, oxigéndúsabb vér jut el az izmainkhoz is. A mozgást kezdjük már ott, hogy ha tömegközlekedéssel járunk munkába, akkor egy megállóval szálljunk le hamarabb és sétáljunk! Ha autóval járunk dolgozni, parkoljunk messzebb, egy-két utcányira a bejárattól! Már ezekkel az apró változtatásokkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megelőzzük az esetleges nagyobb bajokat.

Az irodában kerüljük a hosszan tartó, statikus egy helyben ülést. Ha tehetjük, fél óránkét-óránként álljunk fel, nyújtózzunk meg, mozgassuk meg a gerincünket minden irányba. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor csak álljunk fel és sétáljunk el egy pohár vízért. Ma már rengeteg irodában laptopról történik a munkavégzés asztaligépek helyett. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy időnként váltogassuk a munkakörnyezetet: az asztalnál, kanapén, konyhában, székben, fotelban, babzsákban, mindegy, a lényeg, hogy változatos környezetben töltsük a napot. Használhatunk különböző segédeszközöket is, mint a derékpárna, a dinamikus ülőpárna, a nagy labda, vagy a speciális aktív székek.

Fontos kiemelni, hogy a prevenció hatékonyságát nem csupán az irodában végzett nyújtó- és átmozgató gyakorlatok segítik. Hetente legalább három alkalommal végezzünk olyan mozgásformát, ami teljesen átmozgatja gerincünket. Például járjunk jógázni, táncolni, pilatesre, vagy gyógytornára, akár megelőzésképpen. A kulcs a rendszeres és átmozgató mozgásformában van.

Amennyiben már tartósan kialakult a fájdalom, mindenképpen forduljon szakemberhez! Derékfájás és derékfájás között hatalmas különbségek lehetnek. Mind a szakorvos, mind a gyógytornász teljes vizsgálatot fog végezni, hogy közelebb kerüljenek a pontos diagnózishoz.

Hogyan történik a diagnózis felállítása?

A gyógytornász az alapos anamnézis felvétele után egy funkcionális vizsgálatot végez, amiből következtet a fájdalom okára. A terápiás módszert eszerint fogja megválasztani. A terápia elején valószínűleg gyakrabban kell majd járni, de nagyon fontos, hogy az ott kapott „házi feladatokat” napi rendszerességgel végezzük, illetve változtassunk a derékfájást kialakító tényezőkön. Ezek az otthoni feladatok azért elengedhetetlenek, mert heti- vagy két heti gyakoriság nem fog eredményt hozni, csakis a rendszeres, napi munka. A terápia folyamán a házi feladatot a gyógytornász ellenőrzi, amely a gyakorlatok helyes végrehajtása miatt elengedhetetlen, és időről időre cseréli is a gyakorlatokat, hiszen ahogyan a páciens halad a kezeléssel, optimális esetben úgy javul az állapota is.

A Mozgáskontroll Központ szakemberei a mozgásszervi panaszok csaknem mindegyikére képesek megtalálni a legjobb megoldást, ugyanakkor nem teszik ki a pácienseket fölösleges kezeléseknek és drága vizsgálatoknak. Ennek ellenére fontos leszögezni, hogy mindannyian mások vagyunk, más terápia fogja meghozni a várt eredményeket, így előre nehéz megjósolni, hogy bizonyos terápiák kire, hogyan hatnak, de a cél közös: a lehető leghatékonyabban és egyúttal a leggyorsabban meggyógyítani, vagy legalább panaszmentessé tenni a minket felkeresőket.

Az egészséges test – amint azt a görögök is mondták (ép testben ép lélek) – elválaszthatatlan a lelki közérzettől. Ha a panaszaink megszűnnek, vagy legalább enyhülnek, egész másképp fordulunk környezetünk felé, több energiánk marad társas kapcsolatainkra és a munkakedvünk is visszatér. A várakozáson felüli eredmények nem várt változásokat hozhatnak hétköznapjainkba, új színt vihetnek életünkbe.

Ha panaszai vannak, kérjen Lillához időpontot gyógytornára vagy állapotfelmérésre!

 

Share This