+36-1-361-6454 info@mozgaskontroll.hu

Fitten és egészségesen a várandósság útján

Cikk szerzője: Kéri-Pécz Lilla
Közzététel dátuma: 2020. december 17.
várandós nő egy nagy piros labdát tart a kezében
Az a bizonyos kilenc hónap rengeteg változást hoz az ember életében. Természetesen, egy kisbaba érkezése maga a csoda, de az odáig vezető út rögös lehet, ha nem figyelünk kellőképpen egészségünk megőrzésére. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen módszerekkel érheted el, hogy a lehető legkényelmesebb és gördülékenyebb legyen a várandósságod.

Egy lépéssel a fogantatás előtt

Bár a kisbaba érkezése előfordul, hogy hatalmas meglepetésként éri a szülőket, sok esetben azonban mégis hónapokkal vagy akár évekkel a születés előtt már a megkezdődik a családtervezés. Elmondható, hogy a legtöbb kismama már a terhesség előtt felkészíti magát, testileg és lelkileg egyaránt arra a folyamatra, amit a kilenc hónap alatt átél. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, káros szenvedélyek elhagyása már a legújabb családtag tervezésénél fontos, de amikor már a kis jövevény a pocakban van, akkor kiemelten ajánlott, hogy speciális mozgásterápiával őrizzük meg egészségünket.

Mit sportoljunk kismamaként?

Örökösen felmerülő kérdés a várandós nők körében, hogy mit, hogyan és milyen mértékben javasolt sportolni? Igazából a válasz erre egyszerű: bármit, ami jól esik. Persze, ne most kezdjünk bele az extrém- és küzdősportok végzésébe. Az első szempont, amit mindenképp tisztázni kell, hogy a sport és a gyógytorna ebben az esetben nem azonos egymással. Míg a várandósság alatti sportolást azoknak javasoljuk, akik a terhességük előtt is aktívan sportoltak, addig azok számára, akik a várandósságuk előtt nem tették ezt, inkább azt mondanánk, hogy ne most kezdjenek bele a félmaratonokba, biciklitúrákba. Ezzel szemben a gyógytorna gyakorlatok mindenki számára kiemelten fontosak.

Így változik a testünk!

Az első trimeszter során még nincsenek feltűnő változások, de a második és a harmadik trimeszter alatt már jelentős átalakulásokon mennek keresztül a kismamák. Mivel a terhesség (és a szülés) alapjaiban változtatja meg a nők testét, sokan természetesnek veszik, ha az anyuka lassabban mozog, nehezebben hajol, lélegzik, fáj a dereka, háta, stb. Már a várandósság alatti kellemetlen tünetek is enyhíthetőek, ha rendszeres és kíméletes gyógytornával teszünk testünk egészségének megőrzéséért. Mivel a kis pocaklakó helyet készít magának, természetes, hogy a nők testének egyensúlya megváltozik a terhesség alatt. Ilyenkor fontos a törzsizmok, vázizmok megerősítése, ami egyszerre szolgálja a kismama tartásjavítását, valamint a plusz súly okozta hát- és derékfájdalom csökkentését.

Gyógytornával a pozitív szülésélményért

A gyógytorna nem csupán a terhesség alatt segíthet a kismamáknak, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, de a szülésre is felkészíti a testüket, valamint prevenciós célt is szolgál. Az órák során elsajátított légzéstechnikával megkönnyítheted babád és a saját dolgod is a vajúdás óráiban. A gyógytorna alatt leginkább a hát-, mély hasizmok és a gát izomzatának tudatos karbantartása a cél, hogy a növekvő baba súlyát elbírja az anyuka, illetve a női szervek is megedződjenek. Természetesen, ez még nem helyettesíti a szülés közbeni gátvédelmet, de a szülés utáni regenerációs időszakban mindenképp pozitív hatással bír, ha az anyuka tudatosan készült erre a néhány hétre. Megfelelő mennyiségű és szakember által vezetett gyógytorna végzésével minimalizálhatóak az olyan szülés közbeni sérülések, mint a gátizomzat gyengülése vagy a hasizmok szétnyílása.

A gyógytorna végzése a várandósság teljes ideje alatt megengedett, amennyiben a választott szülész-nőgyógyász orvos a vizsgálatok alapján indokolttá nem teszi az ágynyugalmat. Akár a 12.hétben vagy, akár a 30. hetet hagytad el, hidd el, a gyógytorna csak a javadra válhat! Kérj időpontot a Mozgáskontroll Központ gyógytornászaihoz a honlapunkon!

Share This